OTVORENA MOGUĆNOST

Rohatinski ipak odlučio ući u utrku za Sabor?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.09.2011 23:45
  • Objavljeno 01.09.2011 u 21:48
rohatinski upozorenje

rohatinski upozorenje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski izjavio je za treći Dnevnik HTV-a:'Prije zadnjih događaja moj čvrsti stav je bio da ne ulazim u politiku. Sada nakon njih sve opcije su moguće. Ne sviđa mi se mnogo toga što se u politici zbiva - mislio sam da u te vode nikada neću ući'

Planira li na izbore izaći samostalno ili će se možda njegovo ime naći na listi neke od stranaka Roahatinski nije dodatno pojasnio. Podsjetimo, prvi čovjek monetarne vlasti je u nekoliko je navrata uopće je odbacio mogućnost da se planira kandidirati na parlamentarnim izborima. 

'Zar vam ja izgledam kao netko tko jedno priča, a drugo radi?', izjavio je prije dvadesetak dana. Njegovo ime spominjalo se i u kontekstu izlaska na izbore na listi HSLS-a, ali je i to odbačeno kao mogućnost. 

Uz navedeno Rohatinski je ustvrdio 'da nema ni jednog pravnog niti moralnog razloga da dade ostavku na svoju dužnost', odgovorivši tako na prozivke iz medija i informacije da su Ivica Todorić i "Agrokor" kupili tvrtku njegove supruge po navodno nerealno visokoj cijeni i u sumnjivim okolnostima. Rohatinski je ustvrdio kako je sve po zakonu te da na ostavku i ne pomišlja.

"Ne postoji niti jedan pravni ili moralni razlog zbog čega bih dao ostavku kao odgovor na ovu insinuaciju. Ukoliko bi se ipak odlučio na takav korak to bi bio izraz mog dubokog gnušanja nad dijelom političkih struktura i dijela medija čije je postupanje ispod svih pravila profesionalne etike i dostojanstva", izjavio je Rohatinski.

U imovinskoj kartici zaprimljenoj 9. svibnja 2011. guverner Rohatinski navodi kako je njegova supruga vlasnica tvrtke Romah sa sjedištem u Zagrebu, čija nominalna vrijednost iznosi 2 milijuna kuna. U kartici stoji i kako je guverner vlasnik dvaju stanova, a nije navedena kuća u Gornjem Bukovcu, o kojoj su pisali mediji.

Guverner HNB-a naveo je i kako mu je godišnja neto plaća 408 tisuća kuna te drugi godišnji neto primitci 117 tisuća kuna. U kartici je navedena i neto plaća supruge u visini od 85 tisuća kuna.

Rohatinski je u kartici naveo i kako se tijekom 2011. zadužio kod Privredne banke Zagreb u visini 150 tisuća kuna.

Mediji su izvijestili kako je Koncern Agrokor u srpnju postao vlasnik špediterske tvrtke Romah d.o.o., koja je dotad bila u vlasništvu supruge guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi