iran

Rohani traži od MMF-a zajam od 5 milijardi dolara protiv koronavirusa

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2020 12:30
  • Objavljeno 08.04.2020 u 12:30
Hasan Rohani

Hasan Rohani

Izvor: Profimedia / Autor: Parspix/ABACA / Abaca Press

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da će Međunarodni monetarni fond (MMF) biti kriv za 'diskriminatorno ponašanje' ako ne odobri zajam od pet milijardi dolara Teheranu u borbi protiv koronavirusa

'Zahtijevam od međunarodnih organizacija da ispune svoje dužnosti. Mi smo članica MMF-a. Ne bi trebalo biti diskriminacije u davanju zajmova', rekao je Rohani na sastanku kabineta koji se emitirao na televiziji.

Iranski šef središnje banke Abdolnaser Hemati poslao je prošli mjesec MMF-u zahtjev za 5 milijardi dolara iz Inicijative za žurno financiranje, odnosno kriznog programa koji je uspostavljen za pomoć zemljama suočenima s iznenadnim šokovima poput prirodnih katastrofa.

Dužnosnik MMF-a rekao je da je u dijalogu s iranskim vlastima, razgovaraju o zahtjevu za financijsku pomoć i pokušavaju razumjeti iranske potrebe i sve što je potrebno za obradu njihovog zahtjeva.

U epidemiji koronavirusa u Iranu, najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku, umrlo je gotovo četiri tisuće ljudi, a zaraženo je preko 62.000.

Epidemija je ozbiljno naštetila iranskom gospodarstvu koje je već oslabljeno američkim sankcijama nametnutim 2018. nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma Irana sa šest svjetskih sila iz 2015.

Teheran je optužio SAD za politiku "maksimalnog pritiska" i ograničavanje iranskih mogućnosti da učinkovito odgovori na koronavirus.

'Američke sankcije protiv Irana su gospodarski i medicinski terorizam. Njima se krše međunarodne konvencije', rekao je Rohani.

Američki dužnosnici rekli su da sankcije ne pogađaju iransko zdravstvo i da im je Washington ponudio pomoć u borbi s epidemijom. Iran je odbacio ponudu i nazvao je smiješnom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!