split

Počinje testiranje zaposlenika Doma umirovljenika

08.04.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu spreman je za današnje testiranje desetak i više djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici iz kojeg još uvijek traje evakuacija 50 štićenika, od kojih je deset pozitivno na koronavirus

Ravnateljica Zavoda Željka Karin je za Hinu rekla da su pripremni i, da kad posljednji štićenik bude prevezen u KBC Split, njihovi djelatnici obave dezinsekciju drugog kata doma na kojem je bilo 50 štićenika, uglavnom polupokretnih osoba.

Rekla je da Zavod za cijeli slučaj doznao tek u ponedjeljak, nakon što su ih nazvali iz Doma obavijestivši ih da nekoliko korisnika ima temperaturu.

'Odmah nakon toga djelatnici Zavoda, prikladno odjeveni i zaštićeni otišli su u Dom, uzeli briseve ljudima koji su imali višu temperaturu, dok su drugi imali blaže simptome. Sve smo briseve dali na obradu za gripu, a nakon sat vremena su stigli nalazi da nije riječ o gripi. Potom su rađeni preparati za koronu i dva sata kasnije smo dobili test da su pozitivni nakon čega smo odmah obavijestili ravnatelja Doma i medicinsko osoblje', rekla je Karin.

Nakon toga su u dogovoru s ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem i epidemiologom odradili sve u vezi s prihvatom oboljelih štićenika u bolnicu.

Klarin je rekla da su odlučili kako je najbolje, s obzirom na to da je riječ o osjetljivoj populaciji i želeći maksimalno izbjeći rizik, štićenike doma prevesti u bolnicu.

'Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Virus je ušao u Dom. Toga smo se svi pribojavali. Po izjavi ravnatelja Doma zabranjen je bio ulaz, pa mi pretpostavljamo da, ako uistinu nitko nije ulazio, da je virus unio netko od djelatnika', objasnila je Karin.

  • +12
Evakuacija umirovljenika Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Rekla je da su zaposlenici Doma danas naručeni na testiranje u Zavodu. Karin je istaknula da je Zavod u roku od 24 sata od dojave, postavio dijagnozu, odradio briseve, evakuirao štićenike, te ocijenila da su napravili sve što su mogli napraviti.

Rekla je i da su evakuirani štićenici uglavnom polupokretne osobe, među kojima je njih više od 20 starosti 90 pa i više godina, dok je prosjek drugih štićenika 87 godina.

Iznenađena je što je ravnatelj Doma Škaričić rekao da su štićenici imali temperaturu desetak dana, jer kada su ih oni sa Zavoda zvali rečeno im je da nemaju simptome i nitko im nije rekao da je to traje deset dana.