IRANSKA PRESS TV:

Rohani je 'krivo citiran' u opasci o Izraelu

02.08.2013 u 20:50

Bionic
Reading

Novoizabrani iranski predsjednik Hasan Rohani nije rekao da je Izrael rana na muslimanskom tijelu već da je izraelska okupacija palestinskih područja 'ranila' muslimanski svijet, objavila je u petak iranska državna televizija Press-TV

U petak prijepodne iranska novinska agencija Isna objavila je da je Rohani na tradicionalnom skupu podrške Palestincima u Teheranu kazao da je 'cionistički režim dugogodišnja rana na tijelu muslimanskog svijeta koja mora biti uklonjena'.

Izjavu kojoj se od umjerenog Rohanija malotko nadao i koja je zvučala kao jeka poznate protuizraelske retorike Mahmuda Ahmadinedžada, još dva dana iranskog predsjednika, brzo su odbacili ostali državni mediji, kazavši da je Rohani krivo citiran.

Rohanija se smatra umjerenim političarem i poslije pobjede na predsjedničkim izborima u lipnju porasle su nade u reformske promjene u Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se 'zakačio' za prvu verziju izjave, kazao je da je njome Rohani 'pokazao svoje pravo lice' i prije nego što se očekivalo i da je jednako neprijateljski nastrojen prema Izraelu kao i njegov prethodnik. 'Bez obzira što su požurili ispraviti njegove riječi - to je ono što čovjek misli i plan djelovanja iranskog režima', kazao je Netanyahu.

No, zato nitko nije ispravljao Ahmadinedžadove riječi koji je na skupu u Teheranu posljednji put govorio kao predsjednik. 'Mogu vas izvijestiti s Bogom kao svjedokom da je na putu razorna oluja koja će iskorijeniti temelje cionizima', rekao je okupljenima Ahmadinedžad, koji je mnogo puta ranije izazivao sablazan u svijetu svojim izjavama o Izraelu i holokaustu.

Rohani će u nedjelju položiti prisegu na dužnost predsjednika, a Ahmadinedžad, kako javlja Reuters, istu dužnost napušta s malo prijatelja i neizvjesnom budućnosti.

Iranci su na izborima izabrali njegovu suprotnost, blagog, umjerenog člana iranskog vjerskog establišmenta, nadajući se nesumnjivo boljim vremenima od kojih kakve su imali pod predsjedništvom tog svadljivog tvrdog konzervativca. Njegova ga je retorika pretvorila u laku metu međunarodne zajednice, a urušavanje iranske ekonomije pod teretom sankcija i loše vođenje države magnetom za svaljivanje krivnje kod kuće.