šef ruske svemirske agencije

Rogozin: Dođe li do nuklearnog rata, uništit ćemo NATO za pola sata

09.05.2022 u 08:42

Bionic
Reading

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin tvrdi da bi njegova zemlja brzo uništila NATO u slučaju da dođe do nuklearnog rata

Rogozin je na Telegamu napisao, prenose mediji, da bi se uništenje moglo izvesti za 30 minuta. 'Ali to se ne smije dozvoliti, jer će posljedice razmjene nuklearnih udara utjecati na stanje naše zemlje', kazao je.

Rogozin je napisao da NATO vodi rat protiv Rusije.

'Nisu ga objavili, ali to ništa ne mijenja. Sada je to svima jasno', smatra Rogozin.

U veljači je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio ruske snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti zbog sankcija koje su SAD i EU poduzele protiv te zemlje, a kao reakciju na invaziju na Rusiju.

Rogozin je ranije rekao da će Roskosmos napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu i da je odluka već potvrđena. Također je kritizirao niz zapadnih ekonomskih sankcija koje su uvedene Rusiji.

Otkad je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače, SAD - sa Europskom unijom i Velikom Britanijom - pojačao je sankcije Moskvi, Putinu i mnogim pojedincima iz užeg kruga suradnika ruskog vođe.

Rogozin je u poruci na Telegramu dodao da je rat, koji je Putin nazvao 'specijalnom vojnom operacijom', otišao 'daleko izvan svog prvobitnog značenja i geografije' i nazvao ga 'ratom za istinu i pravo Rusije da postoji kao jedinstvena i nezavisna država'.

Brojni svjetski dužnosnici su, međutim, odbacili mnoge Putinove pokušaje da opravda rat, uključujući tvrdnju da je imao kao cilj 'denacifikaciju' Ukrajine.