MINISTARSTVO ODGOVARA UDRUZI

Roditelji neće biti prisiljeni kupovati nove udžbenike!

12.03.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta reagiralo je na priopćenje udruge Nastavnici organizirano u kojem su izrazili sumnju u korupciju u tom ministarstvu zbog odluke o izradi novih udžbenika s promijenjenim povijesnim i društvenim činjenicama. Kažu kako roditelji neće biti prisiljeni kupovati nove udžbenike te kako iz udruge nepotrebno uznemiruju javnost

'Točno je da je Ministarstvo dalo u zadatak Agenciji za odgoj i obrazovanje da proanalizira sadržaj udžbenika iz prirode i društva, biologije, geografije i povijesti, a zbog učestalih primjedbi da udžbenici iz tih nastavnih predmeta sadrže faktografske pogreške. No to ne znači da je Ministarstvo automatski obvezalo roditelje na kupovinu novih udžbeničkih naslova', kažu u Ministarstvu.

Pojašnjavaju kako niti jedno dijete neće morati kupiti nove udžbenike. Djeci koja će koristiti postojeće, nastavnici će ukazati na promjene koje su se dogodile, poput ulaska Hrvatske u EU, oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču u Haagu ili pak o likvidaciji Bin Ladena. Oni roditelji i učenici koji se odluče kupiti nove školske knjige, kao što to dio njih čini svake godine, u njima će moći pronaći osuvremenjene podatke.

'Obveza je MZOS-a omogućiti učenicima učenje relevantnih činjenica kroz vjerodostojne sadržaje u udžbenicima koji ih neće navoditi na pogrešne zaključke. Udžbenike će analizirati stručnjaci Agencije za odgoj i
obrazovanje, pa su tvrdnje udruge 'Nastavnici organizirano' o navodnoj korupciji u Ministarstvu i honorarima koji će se recenzentima isplaćivati za taj posao neutemeljene i zlonamjerne. Upravo je ovo ministarstvo svojim potezima pokazalo odlučnost u borbi protiv korupcije', zaključuju.