HRVATSKA KORUPCIJA I EU

Rodin: Korumpirani političari su veleizdajnici!

27.01.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Borba protiv korupcije najveći je dobitak pregovora Hrvatske o pridruživanju Europskoj uniji, ali joj još uvijek nedostaje pravosudni epilog, glavna je poruka panela 'Zadnje odluke prije ulaska u Europsku uniju', koji je održan u četvrtak u hotelu Westin u sklopu tematske konferencije 'Novi model rasta hrvatskog gospodarstva'

SDP-ovac Neven Mimica je istaknuo da su vlast i oporba otvorili prostor za djelovanje, ali još uvijek nedostaje pravosudno djelovanje. S njim se složio i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji smatra da više nema šanse da se ponove razmjeri korupcije kakva je bila prije nego se krenulo u odlučnu borbu s njom ne iz razloga što su političari nešto naučili iz svega, već što su mediji i institucije dosegli razinu koja to više ne omogućava. Ministar je govorio i o nedostatku samopouzdanja koje se primjećuje kod nas kada se govori da su svi protiv nas ili kada su zahtjevi preteški.

Rekao je da je Hrvatska spremna za utakmicu, a sve ovo dosad je bio samo trening. Prema njegovim riječima, Hrvatska je već danas bolja od nekih članica EU a ne može se odmah očekivati da budemo poput Austrije ili Njemačke. 'Mi imamo problema i toga smo svjesni, ali i članice EU imaju problema', zaključio je ministar vanjskih poslova.

Poduzetnik Branko Roglić je podsjetio da je on korupciju prijavio već prije šest ili sedam godina kada su mu neki prijatelji govorili da je lud i da će biti ubijen zbog toga. 'Ta gospoda su osuđena tek ove godine kad je Vlada okrenula ploču', naglasio je Roglić i ustvrdio da je korupcija u Hrvatskoj 'gotovo imala pravo javnosti'. Za Sinišu Rodina, profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu, korupcija je bila oblik vladavine, a on je korupciju u najvišem državnom vrhu nazvao veleizdajom i velekorupcijom. On je također primijetio da još uvijek nije uhićen nijedan političar dok je bio na funkciji. 'Prvo ga osudi sud partije, izbace ga iz stranke, skinu s funkcija i zatim uhite', pojasnio je Rodin.

Mimica je još govorio i o tome da se članstvo u EU ne treba promatrati kao trenutak kada se završavaju sve reforme. 'Kada uđemo u EU, ključna riječ će biti konkurentnost', rekao je on.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak je ustvrdio da će Hrvatska potpisivanjem pristupnog ugovora s EU postati 'virtualna članica' dok traje proces ratifikacije koja će sudjelovati u svim poslovima Unije poput punopravne članice osim što nećemo imati pravo glasa. Napomenuo je da ćemo u razdoblju od potpisivanja ugovora do trenutka kada ćemo postati punopravna članica morati početi operativno djelovati kao punopravna članica. Istaknuo je da će onda hrvatska misija u Bruxellesu postati stalna, a i udvostručit će se broj zaposlenih sa današnjih 65 na 100 do 120 osoba.