VELIKOGORIČKI MEDICINSKI FENOMEN

Rodila dva para jednojajčanih blizanaca

01.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Zvjezdana Vrbetić (30) iz Velike Gorice, danas sretna majka četvero zdrave djece, dviju djevojčica i dvojice dječaka, nemalo se iznenadila kada je prije nešto manje od godinu dana doznala da nosi dva para jednojajčanih blizanaca

'Riječ je o izvantjelesnoj oplodnji, a pacijentici su usađena dva oplođena embrija', otkrio je dr. Josip Đelmiš s Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici za 24 sata.

Iznenadio se, kaže, kada je u 18. tjednu trudnoće ultrazvuk pokazao da su se dva usađena embrija podijelila.

'To je iznimno rijetko, a kako se dogodi, medicina još nije shvatila', objasnio je dr. Đelmiš. Ne zna, tvrdi, da je u svijetu poznat takav slučaj sa sretnim završetkom.

'Na redukciju jednog ploda ili pobačaj nisam ni pomišljala', otkrila je Zvjezdana za 24 sata. Najteže je bilo, kaže majka, izdržati posljednja tri tjedna trudnoće.

Tlak joj je skočio, bila je sva otečena, dupla. Bebe je, priča, rodila u 35. tjednu carskim rezom. Težile od 1300 do 2000 grama.

Nakon poroda mlada obitelj suočila se s novim problemima. Suprug Damir (31) ne može dobiti slobodne dane, a ni pomoć dviju baka, Ljubice i Nade, nije dovoljna kada sve bebe istovremeno zaplaču.

Treba im sve, od krevetića do automobilskih sjedalica i kolica.

'Od Velike Gorice smo dobili 20.000 kn, no to nije ni približno dovoljno', požalila se umorna majka.

Svi koji žele pomoći mogu uplatiti novac na broj žiro-računa Zagrebačke banke 2360000-3111924977.