SUTKINJA NA ČEKANJU

Ročište za Planinsku propalo zbog godišnjeg odmora?!

Jasna Smiljanić

Jasna Smiljanić

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Prvo zakazano ročište u slučaju Planinska, nakon što sredinom travnja nije izrečena najavljena presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima, u srijedu neće biti održano jer v. d. predsjednika zagrebačkog Županijskog suda nije odlučio o izuzeću sutkinje Jasne Smiljanić

Uskok je prošlog tjedna zatražio izuzeće sutkinje kako bi se otklonila sumnja u njenu pristranost nakon informacija o njenim susretima sa Sanaderovim odvjetnikom Goranom Suićem u svibnju i lipnju ove godine. Prema pisanju medija jedan od susreta sutkinje Smiljanić s odvjetnikom Suićem dogodio se u konobi u Novom Vinodolskom gdje je u isto vrijeme navodno bio i Sanader

Odluka o izuzeću, kako se doznaje na sudu, nije donesena jer je v. d. predsjednika Dražen Jakovina na godišnjem odmoru s kojega se vraća idući tjedan.

Na ročištu zakazanom za srijedu očekivalo se objavljivanje rezultata dopunskog kombiniranog građevinskog i financijskog vještačenja koje je sutkinja Smiljanić zatražila 13. travnja, kada je trebala biti donesena nepravomoćna presuda u tom slučaju.

Pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore tjednik Nacional objavio je da je dopunsko vještačenje dovršeno te da 'upućuje na zaključak da je Ivo Sanader odgovoran za štetu u visini od 30 milijuna kuna'. Isti izvor tvrdi i da bi se Sanader mogao suočiti s osuđujućom presudom koja može iznositi i do deset godina zatvora te da će, bude li osuđen, morati nadoknaditi i štetu.

Sanadera se u tom korupcijskom slučaju tereti da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici.

Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka navodno preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On je još na početku postupka priznao sudjelovanje u korupciji, nakon čega je osuđen na društveno koristan rad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!