PRIJATELJSTVA S OPTUŽENICIMA

Crv sumnje izjeda vjerodostojnost uskočke sutkinje Jasne Smiljanić

09.07.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Sutkinji Županijskog suda u Zagrebu Jasni Smiljanić proljeće i ljeto 2016. godine sasvim sigurno neće ostati u sjećanju kao razdoblje procvata pravosudne karijere: Taman kad je istaknula kandidaturu za predsjednicu najvažnijeg suda u državi u čak dva visoko eksponirana slučaja njezino ime našlo se kao jedan od povoda za izuzeće, odnosno mjeru koja se laički opisuje kao nepovjerenje u nepristranost samog suda

U prvom od nekoliko procesa protiv Zdravka Mamića i suradnika prebacivanje predmeta iz Zagreba u Osijek obrazloženo je, između ostalog, činjenicom da sutkinja Smiljanić zajedno s kolegama Ivanom Turudićem i Ivicom Veselićem 'poznaje okrivljene braću Mamić i Damira Vrbanovića', a pored toga je članica Arbitražnog suda HNS-a, za što prima naknadu.

Ovih dana pak USKOK je zatražio njezino izuzeće iz slučaja Planinska, jednog od tri procesa koji se vodi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, nakon što je otkriveno da je boravila u jednom restoranu u Novom Vinodolskom u isto vrijeme kada i optuženik, ali i da je imala neobične kontakte s njegovim bivšim odvjetnikom Goranom Suićem. U javnosti je isprva objasnila da je Suića 'možda srela' u kafićima oko suda, no znakovit je njezin odgovor na pitanje tjednika Nacionalmože li tvrditi da ispisom njezinih telefonskih poziva ne bi bili ustanovljeni kontakti sa Sanaderom i njegovim (formalno bivšim) odvjetnikom.

'Telefonske kontakte s Goranom Suićem imam jer se poznajemo. Mi smo i susjedi. Pa što ako se čujemo radi dogovora hoćemo li popiti kavu. To stvarno nema veze ni s čim', kazala je Smiljanić. 'Kava sa sutkinjom' sama po sebi nije sporna, no u ovom slučaju očito je kod USKOK-a, inače vrlo nezadovoljnog odvijanjem procesa Planinska, ipak pobudila dovoljan stupanj sumnje u nepristranost da bi zatražio izuzeće, vjerojatno čak i po cijenu novog odugovlačenja postupka.

Prije točno tri godine kafenisanje sutkinje Smiljanić također je izazvalo kontroverze, no nije otišlo dalje od medijskog rešetanja: snimljena je, naime, kako se u jednom zagrebačkom lokalu nasamo druži sa Zdravkom Mamićem. U to vrijeme on nije bio ni osumnjičen ni optužen kao danas, no istovremeno je upravo na uskočkom odjelu Županijskog suda trajao proces šefovima nogometne sudačke organizacije, optuženima za primanje mita.

'Iz Bjelovara sam, kao i Zdravko. Poznajemo se čitav niz godina i uvijek imamo o čemu razgovarati. Uvijek ću piti kavu s njim jer je vedra osoba, a morate priznati i da je zgodan. Nadam se da sam barem dobro ispala na fotografiji', kazala je tada Smiljanić novinarima koji su se interesirali za susret. Većih posljedica ipak nije bilo: u to doba s najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa, uostalom, javno se družio i njezin šef, predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić.

435252 ,388115 ,360475,406293

Uglavnom, Jasna Smiljanić ovih dana promatra kako joj se sa svih strana nagriza vjerodostojnost. Nije da se o tome i dosad nije šuškalo u pravosudnim krugovima, no stvar nikada nije otišla dalje od ukazivanja na neobične procesne odluke upravo u aferi Planinska, gdje je kao predsjednica tročlanog sudskog vijeća u travnju ove godine umjesto izricanja presude iznenada odlučila 'preotvoriti' raspravu. Nakon što su prošle godine rasprave odgađane zbog navodnih Sanaderovih problema sa srcem i šećerom u krvi te nakon što su provedena čak tri građevinsko-financijska vještačenja, a potom i ostavljen dodatni rok za pojašnjenja, glavnoj sutkinji najednom 'nešto nije bilo jasno'

Tako barem glasi posve zakonito obrazloženje za 'preotvaranje' rasprave; više medija proteklih dana tvrdilo je da se radi o manevru kojim Smiljanić oteže proceduru jer se zalagala za oslobađajuću presudu Ivi Sanaderu dok je preostalih dvoje sudaca iz istog sudačkog vijeća navodno smatralo da postoje apsolutno čvrsti dokazi i za osuđujuću presudu i za visoku zatvorsku kaznu. Zapisnik o samom glasanju tretira se kao službena tajna, stoga nitko ne može sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju, ali zato je barem drugi podatak javan i dostupan: jedna od članica sudskog vijeća u slučaju Planinska upravo se sprema za odlazak u mirovinu...

Jasna Smiljanić postala je predsjednicom uskočkog odjela zagrebačkog Županijskog suda u siječnju 2012. godine, naslijedivši na toj poziciji upravo današnjeg predsjednika suda Ivana Turudića. Prethodno je dospjela pod svjetla reflektora kada je vodila prvo suđenje po tada novom Zakonu o kaznenom postupku: u aferi nazvanoj Kamioni bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića osudila je na četiri godine zatvora, a njegovog pomoćnika Ivu Bačića na dvije godine. Vrhovni sud presudu je ukinuo i vratio predmet na ponovljeni postupak, potom USKOK odustaje od progona Bačića dok se za Rončevića - uz velike prosvjede tužitelja - donosi oslobađajuća presuda.

Sudila je i korumpiranim profesorima, studentima i posrednicima u aferi Index, koju je ekspresno zaključila u roku od tri mjeseca; potom odbjeglom sucu Zvonimiru Josipoviću, skupini krijumčara oružja predvođenih Stjepanom Rocekom, ali i nedavno preminulom televizijskom voditelju Siniši Svilanu. Pamtimo je i s ponovljenog suđenja za krvavu pljačkuFine, kada je Vrhovni sud gotovo u potpunosti potvrdio njezinu oslobađajuću presudu optuženom Anti Rosi - ali je s druge strane Dubravko Žugelj osuđen na čak 40 godina zatvora zbog ubojstva dvojice zaštitara.

No zakopamo li malo dublje u prošlost, naići ćemo na još neke eksponirane slučajeve: recimo onaj kada je pokojnog vlasnika Nacionala Ivu Pukanića osudila da je počinio 'kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka' time što je u sudnici izjavio da će 'doći glave Iviću Pašaliću jer je lopov i smeće'.

Ili kada je još koncem devedesetih 'velikom drskošću' nazvala neodazivanje na ročište tadašnje urednice Ferala Heni Erceg, iako je ova poslala ispriku uz dokaze da joj je umro otac.

Sutkinja Smiljanić priređivala je probleme svojim strankama, ali bogme se koncem prošle godine i sama našla na meti: u samo nekoliko mjeseci njezin automobil je čak pet puta namjerno oštećen. Sve slučajeve je prijavila policiji, još nijedan nije riješen...