HANNES SWOBODA:

Rješenje je u susretu Sanadera i Pahora

17.12.2008 u 19:18

Bionic
Reading

Hrvatski i slovenski premijeri trebaju se sastati i postići dogovor o rješavanju pitanja granice uz pomoć treće strane i obvezati se da nijedna strana neće prejudicirati rješenje, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za RH Hannes Swoboda

BRUXELLES - "Jedino je rješenje da se dvojica premijera sastanu i dogovore se o dvije točke: o rješavanju pitanja granice uz pomoć treće strane te da se obvežu da nijedna strana neće prejudicirati rješenje", rekao je Swoboda u srijedu za Hinu, zamoljen da komentira najavu da će Slovenija blokirati veći broj poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak u Bruxellesu.

"Dvojica premijera trebaju preuzeti punu odgovornost i naći rješenje. Ako ne mogu sami, onda bi premijer Češke, koja od 1. siječnja predsjedava EU-om, trebao sazvati taj sastanak", istaknuo je Swoboda.

Sadašanja situacija dovodi u "veliku opasnost" indikativni plan Europske komisije za dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja sljedeće godine.

Ako se pitanje blokade pristupnih pregovora "ne riješi sada ili barem u siječnju sljedeće godine, onda je nemoguće završiti pregovore do kraja sljedeće godine", rekao je Swoboda.

Slovenski premijer Borut Pahor je u srijedu u Ljubljani nakon višesatnog sastanka s liderima slovenskih političkih stranaka na kojem je tražio konsenzus u vezi pristupnoga procesa Hrvatske u Europsku uniju, rekao da Slovenija i dalje ostaje suzdržana u vezi s otvaranjem pregovora u sedam poglavlja, zbog dokumenata koji po slovenskoj ocjeni prejudiciraju granicu te još za četiri iz drugih razloga. Rekao je da će Slovenija dati suglasnost za otvaranje jednog i zatvaranje triju poglavlja.

Hrvatska je spremna za otvaranje 10 i zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak, što znači da Slovenija blokira ukupno 11 poglavlja.