SASTANAK U SPLITU

Riva se neće preuređivati bez suglasnosti autora

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2012 18:40
  • Objavljeno 07.03.2012 u 18:34
split splitska riva

split splitska riva

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Na današnjem sastanku splitskoga dogradonačelnika Jure Šundova i dogradonačelnice Anđelke Visković s čelnicima svih služba mjerodavnih za uređenje, održavanje i funkcioniranje Rive zaključeno je da se nikakve promjene na preuređenoj Rivi ne mogu provesti bez suglasnosti autora projekta i Ministarstva kulture

Sve će se aktivnosti provoditi u skladu sa smjernicama Ministartsva kulture pa će se s tim u vezi izraditi i plan za dobivanje potrebne dokumentacije, suglasnosti, rješenja, troškovnika itd., priopćeno je nakon sastanka. Planom bi se, kako je navedeno u priopćenju, utvrdile sve mjere koje bi se provodile odmah, a zatim kratkoročne i one dugoročne, te bi Rivu trebalo sagledati cjelovito od Matejuške do pothodnika.

Obnovljena splitska Riva otvorena je uoči turističke sezone 2007. godine i od tada u javnosti o njoj traju prijepori, pri čemu se posebice zamjera postavljenim bijelim jarbolima (nosačima tenda), tzv. vješalima koja, kako ističu protivnici njihova postavljanja, narušavaju izvorni izgled Rive.

Nedavno je pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac najavio rušenje "vješala" na splitskoj Rivi.

Na temelju uvida u dokumentaciju i praćenjem stanja održavanja i opreme Rive te troškova koji proistječu iz toga, primarno je utvrđeno da je cijeli projekt (obnova Rive) izveden u skladu s tadašnjom procedurom i dobivanje svih potrebnih dozvola i suglasnosti te da će se sve promjene morati provesti na isti način, navodi se u priopćenju s današnjeg sastanka o splitskoj Rivi. Također se navodi da je na sastanku zaključeno da se nikakve promjene na preuređenoj Rivi ne mogu provesti bez suglasnosti autora projekta i Ministarstva kulture.

Ističe se da je "urbana oprema" Rive stajala 30 milijuna i 273 tisuće kuna te je zaključeno da se "mora utvrditi što je s njom, u kakvom je stanju, gdje su i u kakvom statusu stolovi i stolci i kakve postupke treba pokrenuti s tim u vezi". U cijenu "urbane opreme", kako je objašnjeno u splitskoj Gradskoj upravi, uračunati su i bijeli jarboli na Rivi, tzv. vješala.

Na današnjem je sastanku također zaključeno kako treba utvrditi hortikulturu, razlike u cijeni njezina održavanja s obzirom na promjenu u odnosu prema izvornom rješenju koje, kako je objašnjeno, nije izdržalo klimatske uvjete te status proširenja "štekata" (prostor za ugostiteljsku opremu).

Ocijenjeno je da se u slučaju stolova i stolaca, hortikulture i proširenja 'štekata' dijelom odstupilo od pravila u prihvaćenom projektu uređenja Rive, navodi se u priopćenju.

Utvrđeno je da su česti tehnički problemi na nosačima tendi i rasvjeti, koji se često kvare, zbog čega grad svake godine izdvaja velika financijska sredstva za njihove popravke.

Budući da je Riva dio stare gradske jezgre, zaključeno je i da se promišljanja o rješavanju problema moraju koordinirati s aktivnostima na uređenju Dioklecijanove palače, navodi se u priopćenju s današnjeg sastanka o rješavanju teškoća na Rivi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi