KORAK DO BANKROTA

Rimu prijeti sudbina Detroita

19.03.2014 u 11:49

Bionic
Reading

Talijanska vlada na čelu s Matteom Renzijem odobrila je Rimu hitnu financijsku pomoć od 570 milijuna eura kako bi spriječila bankrot talijanske prijestolnice

Svjesna ozbiljnosti situacije vlada je odobrila financijsku injekciju iako zastupnici talijanskog parlamenta nisu odobrili isplatu sredstava iz iscrpljenog državnog proračuna.

U zamjenu za financijsku pomoć vlada premijera Renzija naložila je gradskim vlastima Rima da osmisle višegodišnji plan za dovođenje financija u red. Kao rješenje se spominje privatizacija nekih gradskih poduzeća i prodaja dijela gradske imovine.

Novoizabrani gradonačelnik Rima Ignazio Marino iznio je najcrnji scenarij ako se ne poduzmu odlučne mjere u smanjivanju budžetskog deficita i duga koji iznosi 14 milijuna eura. Marino navodi da bi u slučaju bankrota mogao biti blokiran javni promet, a stali bi i privatni automobili jer ne bi bilo goriva. Gradom bi se kretala samo policijska vozila.

Državne vlasti spašavaju grad iz godine u godinu još od 2008, zbog čega se sada već bune drugi gradovi širom Italije ističući da nije pošteno da samo Rim dobije povlašteni tretman.

Zbog velikih financijskih problema sve češće su usporedbe Rima s Detroitom. Tako je američki list Wall Street Journal neposredno pred financijsku intervenciju vlasti objavio tekst pod naslovom 'Vječni Grad na ivici bankrota u stilu Detroita'.

Pojedini analitičari smatraju da se panika namjerno stvara s ciljem da se Rimu što lakše uvedu ekstremne mjere štednje. Međutim, ako bi do bankrota ipak došlo, na bubanj bi otišle i rimske nekretnine od ogromnog povijesnog i kulturnog značenja.

Premda mediji uporno ponavljaju da su za financijske probleme Rima prije svega krivi visoki troškovi za plaće u gradskim službama, analiza otkriva da Rim financijski propada zbog ogromnih gubitaka proizašlih iz pogrešnih financijskih ulaganja

Naime prije dvije godine pojavili su se dokazi da su brojni talijanski gradovi kupovali financijske derivate i druge slične financijske instrumente, što je znatno destabiliziralo njihovu financijsku situaciju.