ODOBRENA NOVA OBRTNIČKA ZANIMANJA

Riješen problem neupisanih karlovačkih učenika?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.10.2012 12:28
  • Objavljeno 12.10.2012 u 12:20
šumarska škola karlovac

šumarska škola karlovac

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) dalo je karlovačkoj Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Suglasnost za početak izvođenja programa za obrtnička zanimanja cvjećar i vrtlar u koje se može upisati trideset učenika koji se od danas ispisuju iz četverogodišnjih programa te škole u koje su primljeni s nedovoljnim brojem bodova.

Škola je, tražeći suglasnost od MZOS-a, priložila i program rada sa satnicom po predmetima za nova trogodišnja zanimanja cvjećara i vrtlara za koja ima kadrovske i sve druge uvjete, rekla je Hini v.d. ravnateljica škole Đurđica Janjanin.

Ona očekuje da će se tijekom dana i u ponedjeljak većina učenika, među kojima je i puno djevojaka, upisati u novi kombinirani razredni odjel za zanimanja cvjećar i vrtlar te u već postojeći program za zanimanje stolara, gdje je ostalo deset nepopunjenih mjesta.

Ravnateljica je, kako je rekla, roditeljima objasnila da od ove godine u skladu s izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, strukovne srednje škole učenicima koji završe trogodišnje programe moraju ponuditi mogućnost besplatnoga završavanja četverogodišnjeg programa.

Škola će učenicima koji završe trogodišnji program za cvjećare, vrtlare ili stolare, morati ponuditi mogućnost nastavka školovanja te odrediti razlikovne i dopunske ispite koje moraju položiti žele li završiti četverogodišnji program, što im otvara mogućnost polaganja mature i upisa na fakultet.

Budući da novi programi podrazumijevaju i praktičnu nastavu, škola će sklopiti sporazum o suradnji s karlovačkom komunalnom tvrtkom Zelenilo i s pojedinim cvjećarima u gradu.

U školi će opstati i razred za meteorološke tehničare (četverogodišnji program) u kojemu je zbog ispisa učenika upisanih s nedovoljnim brojem bodova za četverogodišnje strukovno obrazovanje ostalo samo pet učenika.

U tri obrtnička zanimanja otvoreno je dovoljno mjesta za trideset ispisanih učenika, a u ponedjeljak će se, kada bude poznato koliko se učenika doista i upisalo u te programe, formirati razredi i početi nastava, zaključila je Janjanin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi