NI ATLANTIDA NI NLO-I

Riješen misterij velikih podvodnih krugova!

03.02.2014 u 21:19

Bionic
Reading

Misteriozni podmorski krugovi snimljeni u danskim vodama nisu kreacije vanzemaljaca, stanovnika Atlantide, vilenjaka niti morskih sirena

Otkad je fotografije prvi put 2008. snimio jedan turist do danas, mnogi su spekulirali o podrijetlu neobično pravilnih krugova od kojih neki dosežu promjer od 15-ak metara. Jedna od prizemnijih teorija bila je ona da su krugovi tragovi kratera bombi iz Drugog svjetskog rata.

No 2011., Marianne Holmer s University of Southern Denmark i Jens Borum s University of Copenhagen utvrdili su da su izgrađeni od lokalne vrste morske trave u kojoj obitavaju male ribe i rakovi. Nedavno je isti tim u časopisu Marine Biology objavio novo istraživanje prema kojem pravilni kružni oblici nastaju u interakciji morskih trava i sulfida u morskom dnu. Naime, tepisi morskih trava uobičajeno rastu od središta prema rubovima u kružnom uzorku. No trave u plićacima hvataju i zadržavaju mulj koji bi se inače slobodno kretao morskim dnom. Kako se mulj pun sulfida nakuplja, tako njegov otrov postupno ubija biljke, prvo starije i slabije koje se nalaze u središtu iz kojeg je krenuo rast.

S vremenom otrovi unište cijele krugove pa ostaje samo tanak pojas trave na rubovima u obliku pravilnih prstenova.