SVEUČILIŠNA INVESTICIJA

Rijeka nabavila super računalno vrijedno 4 milijuna eura

02.08.2014 u 12:57

Bionic
Reading

Sveučilište u Rijeci nabavilo je super računalo vrijedno više od 4 milijuna eura. Nema ga ni jedno drugo sveučilište u zemlji. Koristit će znanstvenici iz Hrvatske i regije

Riječ je o računalnome sustavu za napredno računanje kojim će se povećati kvaliteta znanstvenoga rada, i to na području biotehnologije, biomedicine, prirodnih i tehničkih znanosti djelatnika riječkog Sveučilišta, ali i šire. Ističu to u Centru za napredno računanje i modeliranje, javlja HRT

Zanimljivo je kako se nabava ovog računalnog sustava provodi kroz natjecateljski dijalog, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

Riječ je o postupku nabave koji se u Hrvatskoj još nije koristio, a omogućuje nam da kupimo sustav baš kakav nam treba, odnosno da možemo nabavku opreme prilagoditi našim zahtjevima, kazao je prorektor za informatizaciju prof. dr. Zlatan Car.

Nabava ovog super računala, čije će postavljanje trajati nekoliko mjeseci, dio je Strategije razvoja Riječkoga sveučilišta, a rezultat je višegodišnjega rada desetak profesora Centra za napredno računanje i modeliranje.

Sama instalacije opreme trajat će četiri mjeseca. Za instalaciju super-računala osigurat će se sto četvornih metara prostora, a prije same instalacije, najavljuje prof. dr. Car, bit će potrebno izvršiti prilagodbu prostora. Po okončanju instalacije uslijedit će edukacija za korištenje sustava, a najveća instalacija u regiji riječkim će istraživačima dati dodatnu vrijednost i prilikom daljnjih prijava EU projekata.