povećanje plaće

Riječki vatrogasci peti dan u štrajku; izlaze na potrebne intervencije

21.03.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke u ponedjeljak su nastavili štrajk koji traje već peti dan, traže povećanje osnovice plaće za 12 posto i najavljuju da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva

Riječki vatrogasci u štrajku su od 17. ožujka, od kada obavljaju uobičajene pripreme i izlaze na sve potrebne intervencije, ali ne rade druge poslove kao što su osiguranje priredbi ili prijevoz pitke vode.

Potvrdio je to u ponedjeljak predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hibler. Kaže da u sindikatu, nakon što su prošlog tjedna razgovarali s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem, a dogovor nije postignut, sada očekuju novi odgovor, odnosno prijedlog iz gradske uprave, koji bi bio prihvatljiv za obje strane.

Štrajk u kojemu je gotovo svih 140 riječkih vatrogasaca organiziran je nakon što je postupak mirenja s poslodavcem, Gradom Rijekom, neuspješno završen, a nije postignut dogovor o povećanju njihovih materijalnih prava.

Sindikat traži povećanje osnovice plaće za vatrogasce u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke na 2100 kuna, a predstavnici gradske uprave ponudili su uoči štrajka osnovicu od 2063 kune, što sindikat nije prihvatio.

Po podacima iz riječke gradske uprave, sindikat je u pregovorima prije štrajka odbio povećanje neto primanja za 900 do 1500 kuna, tj. povećanje osnovice plaća bruto za 10 posto i tražio je više, pa dogovor tada nije postignut.