AKO DONOSI BESPLATNO ŠKOLSTVO

Riječani žele da se Primorac pojavi među studentima

27.04.2009 u 16:42

Bionic
Reading

Riječki studenti ne odustaju. Blokada Filozofskog fakulteta trajat će, kažu, dok se ne ispuni ono što traže, a to je besplatno školstvo. Riječani podršku daju kolegama iz cijele Hrvatske. Njima, pak, podršku daju budući riječki medicinari, pravnici i ekonomisti

RIJEKA- Tamo, međutim, ustanove nisu blokirane i predavanja su redovna.

S Filozofskog fakulteta u Rijeci stižu slikovite poruke.

Natpis 'Ovo je student nakon plaćanja školarine', zalijepljen na torzo gole lutke iz izloga, dočarava, objašnjavaju, situaciju hrvatskih studenata koji si ne mogu priuštiti najveće bogatstvo - znanje.

'Mi ne tražimo nemoguće. Mi smo za kriterije izvrsnosti. To znači da želimo prijemne ispite koje će položiti samo najbolji, a onda bi država najboljima morala omogućiti besplatno školovanje. Time ulažu u budućnost. Novac ne smije biti prepreka znanju', zaključuju Riječani.

Student nakon plaćanja školarine

Ne slažu se s pojedinim kolegama koje ne žele da se ministar Dragan Primorac pojavi među studentima.

'Mi smo za dogovor, zato ovo i radimo, ali činjenica je da nas politika ne zanima. Ne zanima nas, dakle, iz koje će stranke biti onaj tko će riješiti problem i omogućiti nam besplatno školstvo. Svatko tko ima konstruktivan prijedlog je dobrodošao', poručuju iz Rijeke.

Razumijevanje i punu potporu imaju, ističu, od profesora. 'Nitko od njih nam do sada nije rekao da radimo nešto krivo. Smatraju da smo u pravu i pomažu nam i kao ljudi i kao profesori. Iako nemamo predavanja, s njima se svakodnevno viđamo. Oni dolaze u svoje kabinete. I da ne bi ispalo kako mi ovdje ništa ne radimo, moramo reći da svakoga dana održavamo raznorazna predavanja koja se tiču upravo situacije u kojoj smo se našli. Raspravljamo o prosvjedima, o tome što se takvim načinom može promijeniti', govore studenti.

Ponosni su, dodaju, na svoju generaciju. Ne rade to samo zbog sebe, nego i zbog budućnosti Hrvatske i onih koji će doći. Ne vjeruju, zaključuju, da će trenutačna situacija u kojoj nemaju predavanja negativno utjecati na njih .

'Vjerujemo da ćemo sve nadoknaditi i da ćemo uskoro dobiti pozitivan odgovor iz Ministrarstva. No što god bude, mi odustati nećemo dok ne dobijemo pravdu koju zaslužujemo', jasna je poruka odaslana iz Rijeke.