TISUĆE ZARAŽENIH FARMI U NJEMAČKOJ

RH nema aparat za otkrivanje dioksina u hrani

DIOKSIN JAJA

DIOKSIN JAJA

Izvor: Sipa Press / Autor: KILLIG/MOMENT PHOTO/SIPA

Jesu li i u kojoj mjeri proizvodi od svinjskog i pilećeg mesa te jaja kontaminiranih dioksinom na farmama u Njemačkoj stigli do Hrvatske, neće biti moguće doznati budući da naš laboratorij opremljen za detekciju te opasne tvari nije opremljen za analizu dioksina u namirnicama

Prema pisanju Glasa Slavonije, u Hrvatskoj postoji samo jedan laboratorij opremljen za detekciju dioksina, no nije opremljen za analizu dioksina u namirnicama. Aparat kojim bi se namirnice testirale na dioksin 'nabavljamo' od 1999. godine, kada je izbila posljednja velika afera s hranom punom dioksina iz Belgije, no do danas ga nismo nabavili.

Kako je istaknuo mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, treba uzeti u obzir činjenicu da postoji oko 170 spojeva dioksina, no manje od deset ih je izuzetno toksično, ostale pak udišemo, jedemo i pijemo svakodnevno. Kakvi su otkriveni na zaraženim njemačkim farmama, to se tek treba otkriti.

Da bi čovjek smanjio svoju izloženost dioksinu, trebao bi u pripremi ribe prije kuhanja otkloniti mast i kožu, obavezno oprati svježe voće i povrće, ne spaljivati kućno smeće, kupovati hranu od različitih proizvođača i kloniti se masti u mesu.

Utjecaj dioksina na ljudsko zdravlje počeo se intenzivno ispitivati tek nakon kemijske katastrofe 1976. godine u talijanskom gradu Seveso, kad su zbog dima iz kemijske tvorinice počela prva obolijevanja. Otrovanje se manifestiralo pojavom klornih akni - prvo u djece, a poslije i u odraslih.

Kako je za Glas Slavonije kazala dipl. ing. Sandra Bašić iz Hrvatske agencije za hranu, dioksin u zrak dolazi gorenjem šuma, izgaranjem goriva, paljenjem otpada iz kućanstava, komunalnog i industrijskog otpada. Vode mogu biti onečišćene dioksinom kada kišnica nosi pesticide s obrađenih njiva u površinske vode, ili direktnim ispuštanjem industrijskog otpada, a kad jednom dospije u okolinu teško se i dugotrajno razgrađuje, a vrlo lako se pohranjuje u masnom tkivu životinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi