KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

'RH kao članica NATO-a uživa izniman ugled'

03.04.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Atlantsko vijeće Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obrane i uz potporu Odjela za javnu diplomaciju NATO-a organiziralo je međunarodnu znanstvenu konferenciju 'Tri godine Republike Hrvatske u NATO-u: Iskustva i izazovi'. Na skupu su govorili ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović, koja je kazala da Hrvatska i u vojnom i u političkom smislu uživa izniman ugled unutar Saveza, zbog čega je ona iznimno ponosna

'Bila mi je čast i zadovoljstvo raditi na pristupanju Republike Hrvatske u NATO', kazala je šefica javne diplomacije Saveza NATO, Kolinda Grabar Kitarović.

'Hrvatska uživa izniman ugled. U političkom smislu vrlo aktivno sudjeluje i pridonosi svim raspravama i projektima, od partnerstva do pametne obrane. RH nije jedina država koja se nalazi u gospodarskoj krizi i koja mora voditi računa o sredstvima koja ulaže u obranu. I druge članice prolaze kroz gospodarske probleme zbog smanjivanja proračuna i zbog toga je iznimno bitna ta međunarodna suradnja i međunarodni projekti da bi se za uloženi novac dobilo što više. Hrvatska isto tako uživa izniman ugled i u vojnom smislu te moram reći da sam bila iznimno ponosna kada sam posjetila Afganistan, a i sad se to opet spremam učiniti. Hrvatski vojnici i vojnikinje uživaju izniman ugled, ne samo među međunarodnim snagama i ISAF-om, već i među afganistanskim stanovništvom koje je s njima u kontaktu. Ponosna sam i na rezultate koji su postignuti u školi za obuku vojne policije koju predvodi RH. Rezultati su pokazali da je očito da radimo dobar posao', rekla je Grabar Kitarović i nastavila govoriti o NATO-u uoči summita u Chicagu, gdje će se raspravljati o postignutom napretku.

'NATO je organizacija u kojoj i mali i veliki saveznici zajedno traže rješenja. Nekad nije lako postići konsenzus. No prošlogodišnja intervencija u Libiji pokazuje da Savez može djelovati vrlo brzo. Učinkovito i brzo djelovanje dokaz je da je NATO evoluirao', naglasila je Grabar Kitarović.

'NATO-ovi vojnici vježbaju pod istim načelima i komuniciraju istim jezikom. NATO je jaka i učinkovita organizacija čija su glavna spona zajedničke vrijednosti: pluralizam, sloboda, demokracija i tolerancija', dodala je šefica javne diplomacije NATO-a.

'SAD i Europa su jaki saveznici, što je potvrdila i saveznička intervencija u Libiji. Na summitu u Chicagu stajat će rame uz rame. Između ostalog, na summitu će se procijeniti i strateško partnerstvo Afganistana i NATO-a nakon 2014. godine. Stanje u Afganistanu, kada je riječ o tranziciji, u punom boljem je stanju nego je bilo i teče dobro. U Chicagu će se ispitati način i tijek tranzicije, s ciljem da sama tranzicija završi 2014. i da se ne vrati u stanje prije 2001. Jer činjenica je da stanje u Afganistanu utječe na globalnu sigurnost', dodala je Grabar Kitarović.

Šefica javne diplomacije NATO-a je dodala da Savez mora modernizirati svoje vojne sposobnosti.

'Odgovor NATO-a je prvenstveno projekt pametne obrane; treba poticati multinacionalna rješenja. Na dnevnom će redu biti i protubalistička obrana. Pružanje sigurnosti ovisi o povezanosti i suradnji. NATO je savez 28 država plus partneri. Također će u Chicagu biti naglašena suradnja s arapskim zemljama', kazala je Grabar Kitarović.

'NATO-ova politika je politika otvorenih vrata i ona dalje vrijedi', poručila je Grabar Kitarović susjednim zemljama u regiji.


Radovan Vukadinović
, predsjednik Atlantskog vijeća Republike Hrvatske, kazao je da je cilj ove konferencije pokazati gdje se Hrvatska danas nalazi u okviru NATO-a i koliko smo dosad napravili. Dodao je da su ciljevi Atlantskog vijeća Hrvatske edukacija, informacija i znanstveno istraživanje.

'NATO je mnogo više od vojne ili vojno-političke organizacije, to je savez koji postoji zbog državljana i građana, a ne institucija. Htjeli smo što prije uključiti Hrvatsku u NATO i, naravno, imali smo veliku podršku MORH-a', naglasio je Vukadinović.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general pukovnik Drago Lovrić je dodao da je Hrvatska aktivni sudionik u toj trajnoj zajednici.

Ministar obrane Ante Kotromanović je rekao da se Hrvatska unutar Saveza potvrdila kao vjerodostojna članica, koja je svojim članstvom doprinijela nacionalnoj sigurnosti i općem položaju u zajednici.

'MORH i državne snage dali su snažan doprinos. Prve godine hrvatskog članstva obilježene su ekonomskom krizom, a proces integracije bio je intenzivan. Hrvatska je danas uključena u rad niza NATO-ovih agencija, ali i u transformacijske procese samog saveza', zaključio je Kotromanović.