vijeće sigurnosti un-a

Guterres, von der Leyen, Michel o trenutnom prekidu vatre u Gazi: Ova se rezolucija mora provesti

25.03.2024 u 18:54

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, predsjednica EK Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozdravili su u ponedjeljak usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutačni prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je u ponedjeljak trenutačni prekid vatre u ratu između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas te trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale pri glasovanju.

"Ova se rezolucija mora provesti. Neuspjeh će biti neoprostiv", rekao je Guterres u poruci objavljenoj na X-u.

Von der Leyen je kazala na X-u da je "provedba rezolucije ključna za zaštitu svih civila".

Michel je na toj platformi naglasio da je "sada hitno" da se održi prekid vatre u Gazi i da se svi Hamasovi taoci oslobode.

Humanitarnoj pomoći također se mora dopustiti ulazak u Gazu, rekao je Michel, pozivajući se na zajedničku izjavu čelnika EU-a od prošlog tjedna.

Rezolucija Vijeća sigurnosti također "naglašava hitnu potrebu povećanja protoka humanitarne pomoći i jačanja zaštite civila u cijelom Pojasu Gaze i ponavlja zahtjev za ukidanjem svih prepreka pružanju humanitarne pomoći u velikom obujmu".

U šestom mjesecu rata koji je počeo nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada UN upozorava da je najmanje 576.000 ljudi u Gazi na rubu gladi, a globalni pritisak raste na Izrael da omogući veći pristup isporukama pomoći.

Rezoluciju UN-a pozdravili su i Hamas, koji je naglasio da je spreman uključiti se u trenutačnu razmjenu zarobljenika s Izraelom, te Palestinska samouprava.