posljednje utočište

Ne prestaju napadi na Rafah, šef UN-a poziva na prekid vatre

25.03.2024 u 16:16

Bionic
Reading

Izraelska vojska u ponedjeljak je izvela nove zračne napade na Gazu i opkolila dvije bolnice koje se ondje nalaze, unatoč tomu što je šef UN-a kazao kako postoji sve snažniji međunarodni konsenzus da se Izraelu kaže kako je potreban prekid vatre

Rafah je posljednje utočište za oko pola od 2,3 milijuna stanovnika Gaze, nakon što su ondje stigli još mnogi u potrazi za skloništem poslije prisilnog raseljavanja zbog borbi na drugim područjima.

To je područje u zadnjim izraelskim napadima pod žestokom vatrom, rekli su svjedoci.

Palestinski liječnici su kazali da je u Rafahu u prethodna 24 sata ubijeno 30 ljudi. Izrael na Rafah planira izvesti kopneni napad da bi, kako tvrdi, eliminirao palestinske militantne ćelije.

"Protekla 24 sata bila su jedan od najgorih dana otkako smo se preselili u Rafah", rekao je Abu Khaled, otac sedmero djece, koji je odbio dati puno ime iz straha od odmazde.

"U Rafahu neprestano živimo u strahu, gladni smo, beskućnici smo, a budućnost nam je neizvjesna. Na vidiku nema prekida vatre i mogli bismo završiti mrtvi ili bi nas mogli raseliti drugdje, možda na sjever ili jug u Egipat", rekao je Reutersu putem aplikacije za chat.

Rano u ponedjeljak pogrebima ili drugim skupovima prisustvovalo je više desetaka Palestinaca nakon što je u izraelskom zračnom napadu smrtno stradalo 18 Palestinaca u istoj kući u Deir Al-Balahu u središnjoj Gazi, rekli su liječnici i svjedoci.

Izraelske snage opkolile su bolnice Al-Amal i Naser u južnome gradu Han Junisu, rekli su palestinski svjedoci, tjedan dana nakon ulaska u glavnu bolnicu u Pojasu Gaze, Al Šifu u gradu Gazi.

Izrael kaže da palestinska militantna grupa Hamas bolnice u Gazi koristi kao svoje baze, no Hamas i medicinsko osoblje to negiraju.