rat u gazi

Netanyahu otkazao posjet izraelskog izaslanstva Washingtonu, SAD jako razočaran

25.03.2024 u 18:13

Bionic
Reading

Bijela kuća u ponedjeljak je objavila da je vrlo razočarana što je premijer Benjamin Netanyahu otkazao planirani posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini Washingtonu, nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale od glasanja u UN-u kojim se traži hitan prekid vatre u Gazi

"To je razočaravajuće. Jako smo razočarani što neće doći u Washington kako bi nam pružili priliku da s njima obavimo detaljan razgovor o održivim alternativama njihovoj prisutnosti na terenu u Rafahu", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

No dodao je da će se visoki američki dužnosnici ipak sastati u odvojenim razgovorima s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom, koji trenutačno boravi u Washingtonu te da će s njim razgovarati o pitanjima koja se odnose na taoce, humanitarnu pomoć i zaštitu civila u gradu Rafahu na jugu Gaze.

Američki glasnogovornik je istaknuo da se politika Sjedinjenih Država nije promijenila, unatoč odluci o suzdržanosti od glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Rekao je da i bi američki dužnosnici, u sklopu aktualnih rasprava između dviju vlada, mogli i dalje govoriti o zabrinutosti Washingtona zbog izraelske politike u Gazi.

"U našem stajalištu, a to je da bi velika kopnena ofenziva u Rafahu bila velika pogreška, nije se ništa promijenilo", rekao je Kirby.

Izraelski ministar obrane rekao je uoči sastanka u Bijeloj kući u ponedjeljak da Izrael ne može zaustaviti rat protiv Hamasa dok u Gazi još ima talaca.

Gallant, prema priopćenju iz njegova ureda, rekao je da će na sastanku s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom naglasiti važnost uništenja Hamasa i vraćanja talaca kući.

"Djelovat ćemo protiv Hamasa posvuda - uključujući mjesta gdje još nismo bili", rekao je.

"Nemamo moralno pravo zaustaviti rat dok su još uvijek taoci u Gazi."