NAJAVLJENI NOVI PROSVJEDI

Revolucija u Moldaviji odnijela prvu žrtvu

08.04.2009 u 09:27

Bionic
Reading

Moldavska policija uspostavila je tijekom noći kontrolu nad predsjedničkom palačom i parlamentom koje su prethodno zauzeli i demolirali prosvjednici zbog rezultata nedjeljnih izbora na kojima su opet pobijedili komunisti

KIŠINJEV - Zgrade su okružene specijalcima, a oko 20.000 prosvjednika napustilo je centar Kišinjeva. Televizija Moldova-1 javila je da se jedna žena ugušila u zgradi zapaljenog parlamenta ugljičnim monoksidom, a policija je javila da je uhitila 193 prosvjednika. Stotinjak osoba je ozlijeđeno, dio parlamenta izgorio je u požaru, a prosvjednici su iz zgrade odnijeli sve što se odnijeti moglo, uključujući i televizore.

U međuvremenu, oporba je najavila da će nastaviti organizirati masovne prosvjede i dovoziti prosvjednike autobusima iz drugih dijelova zemlje. Prema njihovim riječima, prosvjedi će trajati sve dok se ne sazovu novi izbori i izvrši revizija rezultata nedjeljnih izbora. Vlad Filat, vođa liberalnih demokrata, u srijedu je izjavio da je nacionalna izborna komisija odbila ponovno brojati glasove unatoč dogovoru koji je oporba postigla s moldavskim predsjednikom Vladimirom Voroninom.

Nakon što su prosvjenici zauzeli njegov ured i parlament, Voronin je sinoć pozvao Zapad u pomoć u uspostavljanju reda . 'Moldavske vlasti su krajnje zabrinute zbog masovnih nereda u centru glavnog grada i pozivaju Zapad da intervenira', rekao je Voronin stranim veleposlanicima.

Voronin je telefonom obavijestio ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o situaciji u Kišinjevu i o masovnim neredima koji su organizirani pod izgovorom nezadovoljstva rezultatima izbora, navodi se u priopćenju predsjednika. 'Medvedev je pozvao na hitno mirno rješavanje situacije, uspostavljanje zakona i reda te povinovanje izbornim zakonima i ustavnim normama', dodaje se u priopćenju.

'Vlasti u Moldaviji neće dozvoliti grupi fašista opijenih mržnjom da gaze našu demokraciju', rekao je Voronin i dodao da su oporbeni čelnici krenuli putem nasilnog preuzimanja vlasti. Moldavija će čvrsto braniti integritet države pred fašistima koji pokušavaju počiniti državni udar, rekao je Voronin u govoru koji je prenosila televizija.

Prethodno su agencije javile da su moldavske vlasti postigle dogovor sa oporbom da se ponovno prebroje glasovi birača.

Oporba se zalaže za jačanje veza s Rumunjskom i poručuje da samo novi izbori mogu riješiti spor koji je nastao zbog, kako tvrde, namještanja izbornog rezultata.