JANDROKOVIĆ O BIH:

'Retorika Milorada Dodika je neprihvatljiva'

28.03.2009 u 10:38

Bionic
Reading

Hrvatska vlada s pozornošću prati stanje u BiH jer ga smatra ozbiljnim no istodobno drži kako je svaki problem kojega ta zemlja ima rješiv te da u takvoj situaciji ne treba biti pesimist, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković

'Pred BiH jest veliki broj izazova i svaki je ozbiljan ali ni jedan nije nerješiv. Postoji evidentan problem zastoja u reformama o čijoj uspješnoj provedbi ovisi izlazak iz sadašnje situacije', izjavio je Jandroković u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski 'Dnevni avaz'.

Upozorio je kako se scenarijima koji predviđaju katastrofu za BiH obeshrabruju prije svega obični ljudi pri čemu se stvara ozračje u kojemu je teško očekivati bilo kakav napredak.
Jandroković je istaknuo kako Hrvatska kao jamac Daytonskog sporazuma istinski želi da BiH što prije izađe iz krize u kojoj se sada nalazi i okrene se budućnosti.

'Hrvatska će se unutar europskih okvira uključiti i zalagati za potporu pozitivnim procesima u BiH', najavio je Jandroković, dodajući kako ne vjeruje da je bilo kome doista u interesu da se zaustavi blokiranje pristupa BiH euroatlantskim integracijama.

Kazao je kako je za Hrvatsku kao i za cijelu međunarodnu zajednicu neprihvatljiva retorika predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika jer je ona nespojiva s njegovim uvjeravanjima kako podupire reforme i razvitak BiH.
Rješenje za sadašnje probleme u BiH Jandroković vidi u unutarnjem dogovoru u toj zemlji a to se odnosi prije svega na provedbu obveza preuzetih procesom stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji.
Reforma ustava odnosno usklađivanje rješenja iz Daytona s europskim načelima jedna je od veoma bitnih zadaća na tom putu, kazao je šef hrvatske diplomacije.

Komentirajući prijedloge o unutarnjem preustroju BiH, uključujući uspostavu četiri teritorijalne jedinice, Jandroković je kazao kako se Hrvatska zalaže za rješenja koja će Hrvatima u BiH osigurati ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda.

Da bi se o tome sudilo treba vidjeti konkretne prijedloge i rješenja koji se mogu dograđivati i dobiti potporu u Parlamentu BiH, pojasnio je Jandroković stajalište Hrvatske, dodajući kako se Hrvati u BiH sigurno ne bi zalagali za nova rješenja da su zadovoljni postojećim.

Za odnose Hrvatske i BiH Jandroković je kazao kako su nedvojbeno prijateljski no da bi ponekad mogli biti 'i konstruktivniji' ne bi li se našlo rješenja za otvorena pitanja, poput spora oko granične crte.
Jandroković je ponovno branio i pravo Hrvatske na gradnju mosta za Pelješac a dodao je kao će se europska načela koristiti i kada je riječ o uporabi luke Ploče za potrebe BiH odnosno da će promet robe kroz tu luku teći bez ograničenja čemu će pomoći i gradnja novih prometnica.