NEDVOSMISLENA OSUDA NASILJA

Republikanci se distanciraju od Trumpovih izjava o nasilju u Charlottesvilleu

16.08.2017 u 14:46

Bionic
Reading

Frustrirani republikanci distancirali su se od zadnjih izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o okupljanju bijelih nacionalista u Virginiji, u kojima je istaknuo kako vjeruje da za sve što se dogodilo treba okriviti obje strane, a britanska premijerka poručila je kako nema nikakve sličnosti između ekstremista i onih koji protiv njih prosvjeduju

'Moramo biti jasni. Bjelačka nadmoć je odbojna. Ova je netrpeljivost suprotna svemu onome za što se ova zemlja zalaže. Ne smije postojati moralna dvosmislenost', rekao je predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Paul Ryan. 

Brojni članovi Republikanske stranke dijele Ryanovo mišljenje kada je posrijedi dvosmislena Trumpova osuda brutalnosti koje su se dogodile tijekom vikenda u Charlottesvilleu. 

Senator Marco Rubio kazao je da su organizatori bjelačkog marša 'pristalice đavolje ideologije po kojoj su neki ljudi inferiorniji u odnosu na druge zbog boje kože, etničke pripadnosti ili zemlje porijekla'. 

Na Twitteru je napisao da upravo njih treba u potpunosti okriviti za nasilje koje je izbilo u Charlottesvilleu gdje je smrtno stradala Heather Heyer, a 19 osoba je ozlijeđeno.

Trumpova kaotična konferencija za novinare održana u utorak u New Yorku zaprepastila je političare obiju američkih političkih struja. 

'Sramotite našu zemlju i milijune Amerikanaca koji su se borili i izgubili živote da bi pobijedili nacizam', tweetao je američki senator Bernie Sanders. 

Trumpa su kritizirali i čelnici i političari izvan Sjedinjenih Država. 

'Ne vidim nikakvu sličnost ni jednakost između onih koji promoviraju fašistička stajališta i onih koji im se protive', kazala je britanska premijerka Theresa May. 'Smatram kako je važno da svi koji su na značajnim položajima osude ekstremno desna stajališta bez obzira na to gdje su ona izgovorena ili iskazana', rekla je May. 

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas izjavio je da je 'nedopustiv način na koji Trump sada pokušava izgladiti izjave o nasilju ekstremnih desničara u Charlottesvilleu. Nitko ne bi smio umanjivati antisemitizam i rasizam koji iskazuju neonacisti.'