DODATNE PODJELE

Republikanci i demokrati u ratu za agenciju za zaštitu potrošača u bankarskom poslovanju

27.11.2017 u 22:05

Bionic
Reading

Podjele između republikanaca i demokrata oko nadzora nad bankarskim sektorom dodatno su se produbile nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u petak imenovao voditelja ureda Bijele kuće za proračun izvršnim direktorom Ured za financijsku zaštitu potrošača, što dužnosnica koju je na čelo agencije postavila Obamina administracija nastoji osporiti

Trumpovom imenovanju Micka Mulvaneya, koji je pokušao raspustiti Ured za financijsku zaštitu potrošača (CFPB) dok je bio kongresnik, ispriječila se Leandra English, koju je za privremenu čelnicu agencije imenovao odlazeći ravnatelj Richard Cordray.

Bitka oko, za američka mjerila, male agencije duboko dijeli republikance i demokrate u pitanju koliko strogo treba nadzirati bankarsku industriju koju su američki porezni obveznici prije manje od desetljeća morali spašavati sa 700 milijardi dolara.

Agencija je osnovana 2011. nakon financijske krize 2007-2009 kako bi se zaštitilo potrošače od manipulacija kod hipotekarnih kredita i zajmova.

Mulvaney i English su u ponedjeljak ujutro uputili poruke po kojima oboje smatraju da su na čelu agencije s 1600 zaposlenih.

English je u ponedjeljak, po izvorima agencije Reuters, poslala email u kojem pozdravlja povratak zaposlenih nakon američkog blagdana Dana zahvalnosti koji je potpisala s 'vršiteljica dužnosti ravnatelja'.

Mulvaney je, međutim, brzo zauzeo bivši Cordrayev ured i sat vremena kasnije napisao pismo u kojima zaposlene obavještava da zanemare svaku uputu iz pisma Leandre English u kojemu se ona predstavlja kao vršiteljica dužnosti.

Mulvaney se također potpisao kao 'vršitelj dužnosti ravnatelja'.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Glavna pravna savjetnica CFPB-a Mary McLeod je poslala je memorandum pravnom odjelu CFPB-a suglasivši se s ministarstvom pravosuđa da Trump ima ovlasti imenovati Mulvaneya kao privremenog čelnika agencije, doznaje Reuters od jednog izvora.

U nedjelju navečer je English podnijela tužbu protiv Trumpove administracije nastojeći blokirati Mulvaneyevo imenovanje. To znači da će savezni sud odlučivati koji se zakon primjenjuje pri popunjavanju privremeno ispražnjenog čelnog mjesto te razmjerno nove agencije.

Republikanci mrze CFPB koji smatraju da ima previše ovlasti i nepotrebno opterećuje banke i zajmodavce.

U tweetu ovoga vikenda je Trump, koji je obećao ukinuti veliki dio financijske regulative donesene tijekom mandata njegovog prethodnika Baracka Obame, agenciju nazvao 'totalnom katastrofom' koja je 'uništila' financijske institucije.