zaštita djece

Republika Srpska uvodi registar pedofila iz kojeg se podaci neće moći brisati

29.03.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Usvajanjem zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, parlament Republike Srpske osigurao je u četvrtak uvjete za uspostavu registra pedofila

Kako prenosi N1 Info, podaci u registru pedofila bit će trajno zabilježeni bez mogućnosti brisanja, a moći će im pristupiti policija, tužiteljstvo i sudovi.

Zakon je donesen kako bi se osigurala zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja te spriječili pravomoćno osuđeni za ta kaznena djela da ponovno izvrše takvo ili slično djelo.

Registar će sadržavati podatke osoba koje su pravomoćno osuđene za kazneno djelo pedofilije, uključujući one čija je presuda donesena prije nastanka registra, a svi budući poslodavci morat će prilikom zapošljavanja potencijalnog zaposlenika za rad s djecom provjeriti je li osoba evidentirana kao osuđeni pedofil.

Registrirane osobe će se nakon odsluženja kazne idućih deset godina morati javljati policiji jednom godišnje te prijaviti sva putovanja i njihovo trajanje, ako u tom razdoblju ne ponove kazneno djelo, a prema kaznenom zakonu Republike Srpske, presude za pedofiliju ostaju doživotno.