preporuke povjerenstva

Pedofilija u australskoj crkvi: svećenici moraju prijaviti 'ispovijedi'

14.08.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Protiv katoličkih svećenika trebao bi se pokrenuti kazneni postupak ako ne prijave pedofiliju za koju su doznali na ispovijedima, stoji u preporukama australskog povjerenstva, prenosi u ponedjeljak BBC

To je jedna od 85 preporuka proistekla iz opsežne istrage o spolnom zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi. Povjerenstvo je saslušalo velik broj svjedočanstava koja nikada nisu prijavljena vlastima. No, crkva je dala naslutiti da će se usprotiviti promjeni pravila vezanih za ispovijedi.

Povjerenstvo osnovano 2013. kontaktirale su tisuće žrtava nasilja koje se dogodilo u vjerskim i nevjerskim organizacijama. U ponedjeljak je predložilo opsežne izmjene australskog kaznenog zakona koje će uputiti parlamentu, piše BBC. U izvješću se predlaže da se procesuiraju pojedinci u institucijama koji "znaju, sumnjaju ili su trebali posumnjati" u spolno zlostavljanje djece. Pitanje obveznog prijavljivanja takvih slučajeva bilo je jedno od najspornijih aspekata istrage.

U nekim su slučajevima pedofili na ispovijedi priznavali zločine koje ispovjednici nisu prijavljivali policiji. "Čuli smo za slučajeve da su počinitelji koji su priznali da su spolno zlostavljali djecu ponovili zločin i ponovno tražili oprost grijeha", piše u izvješću. "Zaključili smo da zbog zaštite djece svećenici ne bi trebali biti iznimka u prijavljivanju zločina za koje saznaju na ispovijedi", dodaje se.

Nadbiskup Melbournea Denis Hart, međutim, kaže da se pravila vezana za crkvenu ispovijed neće mijenjati. "Ispovijed u Katoličkoj crkvi je duhovni susret s Bogom preko svećenika", rekao je Hart časopisu Catholic Leader.

"To je fundamentalni dio vjerskih sloboda, prema austalskim i zakonima brojnih drugih zemalja. No, bez obzira na to, svako nasilje protiv djece mora se prijaviti vlastima i mi smo tome apsolutno predani", istaknuo je nadbiskup.

Istraga je pokazala da je sedam posto katoličnih svećenika u Australiji spolno zlostavljalo djecu između 1950. i 2010.

Potvrđeno je i 1100 prijava protiv Anglikanske crkve između 1980. i 2015., navodi BBC