ALI NE ZA JAVNOST

Hrvatska dobiva registar pedofila

otmica zlostavljanje djece ljuljačka medvjedić nasilje nad djecom dijete

otmica zlostavljanje djece ljuljačka medvjedić nasilje nad djecom dijete

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Hrvatska će osnovati tzv. registar osuđenih pedofila, ali pristup toj bazi podataka neće imati svi građani, već isključivo osobe koje novim Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenim evidencijama i rehabilitaciji budu ovlaštene za to

'Konvencija Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, koju smo potpisali 2010. godine i ratificirali lani u srpnju, obvezuje nas da formiramo takvu bazu podataka. Također, po ulasku u EU dužni smo surađivati na dnevnoj bazi, pa i razmjenom podataka iz kaznenih evidencija. Upravo zato je i odlučeno da se ta problematika regulira posebnim zakonom', rekla je za Novi list pomoćnica ministra Sanja Nola.

Kako propisuje sama Konvencija, svaka država potpisnica je dužna zasnovati bazu podataka o identitetu i DNK profilu osoba osuđenih za seksualna kaznena djela na štetu djece, uz poštivanje važećih propisa o zaštiti osobnih podataka.

Podaci iz te baze su, najprije, namijenjeni razmjeni s drugim državama, a Konvencijom je propisano i da se eventualno mogu koristiti u svrhu promatranja i ocjene pojave seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. Osim toga, takva se baza može koristiti i da se ispune druge obveze iz Konvencije, poput obavještavanja žrtava kad je počinitelj pušten na slobodu.

To, uostalom, propisuje i sama Konvencija Vijeća Europe, a s takvim se pristupom slaže i Gordana Buljan-Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. 'Takav registar svakako je potreban, ali uz kontrolirani pristup jer bi slobodan pristup mogao dovesti do štete, ne samo po počinitelje, već i po djecu koja su im bila žrtvama', rekla je Buljan-Flander.

Istaknula je da bi se takav registar, primjerice, mogao koristiti za kontrolu zapošljavanja osoba na radna mjesta s pristupom djeci. Prema njezinoj procjeni, u registru osuđenih počinitelja našlo bi se možda deset posto svih počinitelja seksualnih kaznenih djela na štetu djece.

'Podaci iz registra mogli bi se koristiti i u razmjeni s drugim potpisnicama Konvencije, kako bi se zemlje mogle međusobno zaštititi od počinitelja takvih kaznenih djela koji mijenjaju adresu. No, taj registar svakako neće riješiti problem seksualnih kaznenih djela na štetu djece. Samo deset posto takvih kaznenih djela bude uopće otkriveno, rekla je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi