BESCARINSKI SPORAZUM

Republika Srpska ogorčena na MMF: Ucjenjuju nas zbog Hrvatske

07.07.2016 u 16:54

Bionic
Reading

Predstavnici vlasti Republike Srpske optužili su u četvrtak Međunarodni monetarni fond (MMF) te predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića da namjerno odgađaju realiziranje sporazuma o kreditu vrijednom nekoliko stotina milijuna eura kako bi financijskim pritiskom natjerali vladu RS da prihvati otvaranje bosanskohercegovačkog tržišta za bescarinski uvoz iz Hrvatske

Predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi ranije tijekom dana potvrdio je kako je odgođeno očitovanje Izvršnog odbora te novčarske institucije o odobravanju kredita za BiH vrijednog 550 milijuna eura jer svi predstavnici vlasti u BiH nisu potpisali pismo namjere nužno za odobravanje tog kreditnog aranžmana.

Parodi nije nikoga imenovao, no iz Banje Luke su stigle tvdnje kako su potpise na pismo uskratili Zvizdić i Novalić, iako je dogovor o kreditu unutar BiH postignut potkraj svibnja.

MMF pokušava financijskom blokadom izvršiti pritisak na RS’, izjavio je ministar energetike, industrije i rudarstva RS Petar Đokić reagirajući na odluku MMF-a.

Predsjednica vlade RS Željka Cvijanović kazala je kako je planirani aranžman s MMF-om bio dobar te kako je šteta što ga neće biti, no dodala je kako su se u Banjoj Luci pripremili i za takvu mogućnost.

‘Vlada RS će ta sredstva nadomjestiti na drugi način’, kazala je Cvijanović.


'Nek susjedu crkne krava'

Kredit od 550 milijuna eura BiH je trebala dobiti pod iznimno povoljnim uvjetima na desetogodišnje razdoblje i uz kamatu tek nešto veću od jedan posto. Novac je trebao biti odobren kao potpora reformama, ali i proračunima entiteta koji su kronično suočeni s manjkom prihoda i jedva servisiraju obveze koje dospijevaju.

‘Svijet je sve nepravedniji i suroviji’, potužio se Đokić dodajući kako je neprihvatljvo da se vlastima RS nameće obveza prilagodbe Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju (SSP), koje ona smatra štetnim po svoje interese. I on je potvrdio kako će se RS sada okrenuti drugim izvorima financiranja ne navodeći kojima.

Mediji u BiH sugeraju kako su jedina alternativa povoljnim kreditima MMF-a oni komercijalnih banaka, no oni znače i znatno veće kamate i neku vrstu dužničkog ropstva s obzirom da je riječ o sredstvima koji bi bila iskorištena za tekuću potrošnju odnosno ‘krpanje’ proračunskih rupa.

Na podjednako ljutiti način reagirala je Dušanka Majkić, zastupnica u parlamentu BiH iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Optužila je Zvizdića i Novalića da ucjenjuju RS jer se ponašaju po načelu ‘neka susjedu crkne krava’.

’Očevidno sve što RS-u odgovara u Federaciji BiH ne odgovara’, kazala je Majkić. Ustvrdila je kako su vlasti RS potpuno u pravu kada odbijaju prilagodbu SSP-a sa EU.