PREDSJEDNIK VIJEĆA MINISTARA BIH:

'Republika Srpska može biti kao Bavarska'

16.03.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Republika Srpska ne razmišlja o povlačenju svojih predstavnika iz institucija Bosne i Hercegovine, ustvrdio je nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima s premijerkom Jadrankom Kosor predsjedajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić

'Sve poruke koje dolaze iz Sarajeva i govore o Republici Srpskoj kao o opasnosti za BiH su politikantske. Zašto da se o Republici Srpskoj ne govori kao o motoru BiH? Mi možemo biti ono što je Bavarska za Njemačku. Daytonski sporazum daje mogućnost za evoluciju sistema, a ne za revoluciju', istaknuo je Špirić.

Dvoje premijera dogovorili su da Hrvatska preda BiH prijevode pravne stečevine Europske unije, što će, istaknuo je Špirić, značajno ubrzati približavanje BiH članstvu u EU.

Jedna od tema razgovora je bilo i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između dviju zemalja, posebno problemi nastali zbog zamjene imovine između državljana Hrvatske i BiH, s naglaskom na Republiku Srpsku.

Dvostruko pravo vlasništva unosi političku i pravnu nesigurnost u naše odnose, i to se mora riješiti', rekao je Špirić.

Premijerka Kosor navela je da je s bosanskim kolegom dogovorila da se sastanu svaki put kad iskrsne veći problem između Hrvatske i BiH, a njihov novi susret trebao bi biti već 20. ožujka, kad se na Brdu kod Kranja održava konferencija o europskim perspektivama zapadnog Balkana.

Kosor vjeruje da će tom sastanku prisustvovati i srpski predsjednik Boris Tadić i njegov kosovski kolega Fatmir Sejdiu. Naime, prema pisanju slovenskih medija, Srbija je odbila sudjelovati ukoliko predstavnici Kosova budu predstavljeni imenom svoje države koju Srbija smatra dijelom svoga teritorija.

'Radimo na detaljima sastanka. Vjerujem da ćemo uspjeti sve dogovoriti i da će konferenciji prisustvovati svi koji bi joj trebali nazočiti', rekla je premijerka.