STUDENTI OGORČENI

'Rektor Bjeliš je licemjer i populist'

25.04.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji šesti dan prosvjeduju, na današnjoj su se konferenciji za novinare okomili na rektora Aleksu Bjeliša nazvavši ga licemjerom i populistom jer je, nakon formalne potpore na sinoćnjem plenumu, jutros u radijskoj izjavi, zagovarajući studentske kredite, sasvim promijenio stajalište

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš sinoć je samoinicijativno došao na studentski plenum te je, kažu prosvjednici, pred oko 800 okupljenih studenata, na eksplicitno pitanje odgovorio da podupire njihove zahtjeve za besplatnim školovanjem. Međutim, jutros u 'Intervjuu tjedna' Radija 101 promijenio je, kažu, stajalište rekavši da rješenje problema vidi u studentskim kreditima, čime se izravno suprotstavlja volji studenata i njihovih profesora.

Na sinoćnjem plenumu zaključeno je da Senat, a ne rektor, može podržati studentske zahtjeve. Prosvjednici su spremni odazvati se na službeni poziv Senata Sveučilišta i poslati delegate na sjednicu, na kojoj bi se raspravljalo o njihovim zahtjevima.

Izglasano je i da se ne ide na bilo kakav oblik razgovora ni pregovora s Ministarstvom znanosti dok se ne ispuni njihov jasno artikulirani zahtjev - da Vlada RH prenamjenom proračunskih sredstava ukine školarine.

Studenti su izrazili i nezadovoljstvo jučerašnjim komentarom premijera Ive Sanadera da se 'treba politički organizirati ako je riječ o političkoj borbi, a ne se skrivati iza prosvjeda'.

Navode da je 'premijer, koji se odlučio konačno oglasiti nakon pet dana blokade, iskazao temeljno nerazumijevanje jasno oblikovanih studentskih zahtjeva i gotovo doslovno ponovio stav resornog ministra'.

'Slažemo se s premijerom da iza prosvjeda stoji 'neka politička opcija'', ali ta opcija, ističu, nije vezana ni uz kakvu stranku. Riječ je o političkoj opciji koja se zalaže za socijalnu jednakost, pravednost i opće javno dobro, navode studenti te napominju kako 'u ovo predizborno vrijeme premijeru očito nije jasno da postoje i neki viši ciljevi od dnevnopolitičkih sitnih interesa'.

Prosvjednici su izvijestili i da su do sada prikupili oko 4000 potpisa na predstavci kojom se traži besplatno visokoškolsko obrazovanje, a koja se potpisuje na fakultetima, u srednjim školama, Studentskom centru i na drugim javnim mjestima u Zagrebu.

Za večerašnji plenum planira se, među ostalim, rasprava o međuplenumskoj suradnji i eventualnom formiranju koordinacije te o slanju službenog poziva ministru znanosti da dođe na plenum.

Sutra navečer odlučivat će se o prekidu ili daljnjem nastavku blokade nastave na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.