ekstremni uvjeti

Rekordni toplinski val 'prži' i Ameriku; u Teksasu će se temperature penjati do 44 stupnja

21.07.2022 u 08:39

Bionic
Reading

Oko 100 milijuna Amerikanaca od New Yorka do Las Vegasa ovog je tjedna upozoreno na toplinski val jer temperature rastu znatno iznad 38 stupnjeva Celzija, što je dio trenda ekstremnih vremenskih uvjeta pogoršanih klimatskim promjenama

Očekuje se da će temperature u New Yorku doseći 37,2 stupnja te da će oboriti dnevne rekorde u Teksasu, Louisiani i Arkansasu, objavila je u srijedu Nacionalna meteorološka služba (NWS).

U sklopu prognoze NWS-a za Dallas u Teksasu, gdje se predviđa da će temperatura doseći 44,4 stupnja, građani su upozoreni da izbjegavaju naporne aktivnosti u vrijeme najveće vrućine i da piju vodu.

Kapetan i pastor Vojske spasa New Yorka Jack Tripari pomaže ljudima pogođenima toplinskim valom. U srijedu je uveo jednu ženu u centar Vojske spasa kako bi joj dao vode i omogućio joj da se malo rashladi.

“Mislim da nema dovoljno ljudi koji znaju za ovu uslugu pa bi mogli propustiti pomoć koju možemo pružiti tijekom ovog ekstremnog vremena,” rekao je Tripari.

Rashladni centar Vojske spasa Brooklyn Bay Ridge jedan je od mnogih centara Vojske spasa diljem zemlje. Radio je samo nekoliko dana u lipnju, ali ovaj put se očekuje da će ostati otvoren barem do kraja tjedna, rekao je Tripari.

Znoj se cijedio s lica 32-godišnjeg Maka Arroya dok je skupljao smeće s pločnika u New Yorku u srijedu. Sanitarni radnik Clean Spacea rekao je da uzduž svoje rute povremeno ulazi u poslovne prostore kako bi se rashladio.

"Ne možete učiniti ništa drugo nego piti vodu. Srećom, u svakom bloku postoji trgovina", rekao je Arroyo.

Obitelj Rose Cowles Fussell u Glenmori u Louisiani postavila je klima uređaj u kućicu za pse za svog 15-godišnjeg američkog buldoga Bostona. Zamrzavali su tetrapake od mlijeka pune vode kako bi ih bacali u bazen. Ali u srijedu su se odlučili na put u nadi da će pronaći hladniju klimu.

"Odlazimo odavde", rekla je Cowles Fussell za Reuters.

Spakirala je stvari u auto, supruga i dvoje tinejdžera te psa i krenula na putovanje dugo 1200 km do plaže Fernandina na području Jacksonvillea na Floridi.

Onečišćenje zraka predstavlja još jedan zdravstveni rizik za vrijeme vrućina. Zagađenje iz elektroenergetskog sustava može se više nego udvostručiti kada elektrane rade punom parom kako bi klima uređaji radili.

U Novoj Engleskoj emisija ugljikovog dioksida skočila je na 123 metričke tone na sat malo prije 20 sati u utorak po mjesnom vremenu. To je više nego dvostruko više po satu u odnosu na ranije tijekom dana kada je zabilježeno samo 58 metričkih tona, prema procjenama ISO New England, mrežnog operatera za regiju od šest država.

Toplinski val u SAD-u prati uvjete u Europi ovoga tjedna gdje su zabilježene rekordno visoke temperature koje su pogodovale izbijanju brojnih šumskih požara, a znanstvenici kažu da će takvi vremenski uvjeti s klimatskim promjenama postati sve češći.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je najavio skroman paket mjera za borbu protiv klimatskih promjena koji uključuje nova financijska sredstva za rashladne centre i poticanje novih projekata vjetroelektrana na moru u Meksičkom zaljevu bogatom naftom.