NAJVIŠA U POVIJESTI

Rekordna zarada od nafte za Saudijsku Arabiju

05.04.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Bliskoistočne burze oporavile su se u prvom tromjesečju 2012. od gubitaka koje su doživjele 2011. No to nije sve. Saudijske burze porasle su za 20 posto te su udvostručile volumen trgovanja. Najjednostavnije objašnjenje za povećanje optimizma u Kraljevini je rekordna zarada od nafte. Štoviše, očekuje se da će Saudijska Arabija ove godine zaraditi preko 300 milijardi dolara samo od izvoza nafte, što je najviše u povijesti, piše Financial Times

Kao rezultat toga, saudijska banka povisila je prognoze gospodarskog rasta za četiri posto ove godine. Vladin paket poticaja od 130 milijardi dolara čini se da već hrani gospodarstvo, priopćila je banka.

Gospodarski pokazatelji za nenaftni sektor pokazuju da je rast ostao snažan u ožujku.

Saudijske banke imale su koristi od gospodarske sreće, piše Financial Times. Bankarski indeks saudijske razmjene porastao je za 23 posto u 2012., a  industrijska dobit 14 posto u 2011., navodi Boston Consulting Group u svojem nedavnom izvješću o bankarskom indeksu Bliskog istoka.

Rastu dobiti pomogao je i pad kredita za 37 posto, dok je u cijeloj regiji pao za samo dva posto. U poslovanju s pravnim osobama zabilježen je znatan napredak, s profitabilnosti do 30 posto u godinu dana.

Iako je nafta ta koja daje vjetar u leđa i koja jamči potrošnju, Capital Economics kaže kako je saudijsko tržište ipak neodrživo i neopravdano, da u velikoj mjeri ima vrlo malo investitora koji su skloni brzim obratima i prodaji, piše Financial Times.

Pogrešno je vjerovati da postoji optimizam da bi se saudijsko tržište uskoro moglo otvoriti stranim investitorima, rekao je ekonomist Said Hirsh kaže: bilo kakvo otvaranje stranim ulaganjima bit će inkrementalno i s puno ograničenja.

Abdulrahman al-Tuwaijri
, predsjednik Saudi Capital Markets Authorityja, kazao je kako otvaranje stranim investicijama 'treba biti učinjeno uredno i postupno kako bi bili sigurni da neće utjecati na tržišnu stabilnost'.

Rekao je da nema datuma kada otvaranje može početi, ali je istaknuo potrebu da se to dogodi na 'siguran i uredan način'.

U nedostatku eksplozije novog stranog institucionalnog novca, privatni investitori će i dalje diktirati tržištem, a 'ti ljudi mogu otići jednako brzo kao što su došli', kaže Hirsh.

'Nakon što dođe do promjene raspoloženja, to se sve može promijeniti vrlo brzo', dodaje Hirsh.