POTPORA NA NISKIM GRANAMA

Rekordan euroskepticizam u južnoj Europi

13.01.2014 u 17:36

Bionic
Reading

Potpora vodstvu Europske unije u južnoeuropskim zemljama koje su dobile europske programe spašavanja pala je na rekordno niske razine, pokazalo je novo ispitivanje Gallupa

Kako prenose europski mediji, više od polovice ispitanika u svim državama članicama EU-a osim četiri na sjeveru Europe kazalo je da ne podržava europsko vodstvo. Samo 19 posto Grka kazalo je da ga podržava. Potpora je također jako niska na Cipru (21 posto), u Španjolskoj (27 posto) i Portugalu (31 posto).

Najviša je u Njemačkoj (59 posto), Belgiji (56 posto), Danskoj (50 posto) i Luksemburgu (67 posto). Tradicionalno euroskeptične zemlje također slabo podržavaju europsko vodstvo, premda se to nije bitno promijenilo zadnjih godina. Podržava ga samo 29 posto Britanaca, kao i 30 posto Čeha i Šveđana.


Suprotno općem trendu, potpora europskom vodstvu u Italiji porasla je za 9 posto otkako je Gallup 2008. počeo provoditi to godišnje ispitivanje i 2013. je iznosila 43 posto. Ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni 8. siječnja, pokazalo je da je pozitivno mišljenje o europskom vodstvu najvjerojatnije među mladima premda je i u toj skupini zabilježen pad popularnosti.

Ispitanicima je bilo postavljeno pitanje podržavaju li ili ne postignuća 'vodstva Europske unije', što se može odnositi na europske institucije i čelnike država članica u Europskom vijeću. Ispitivanje je provedeno putem telefona i izravnih intervjua s oko tisuću ljudi starijih od 15 godina u svim državama članicama između travnja i srpnja 2013. godine.