prošle godine

Rekordan broj antisemitskih incidenata u Velikoj Britaniji

10.02.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Rekordan broj antisemitskih incidenata zabilježen je prošle godine u Velikoj Britaniji, izazvan reakcijom na porast nasilja u Izraelu i Pojasu Gaze, reklo je židovsko savjetničko tijelo u četvrtak.

Godišnje izvješće humanitarne organizacije Community Security Trust (CST), koje savjetuje otprilike 280.000 britanskih Židova o sigurnosnim pitanjima, otkrilo je da je 2021. godine zabilježeno 2255 antisemitskih incidenata, što je porast od 34 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

„Ove rekordne razine antižidovskog rasizma, koje je naša židovska zajednica prijavila CST-u i policiji, pokazuju koliko je prošla godina bila teška za Židove diljem Britanije”, rekao je izvršni direktor CST-a Mark Gardner.

Broj incidenata narastao je u vrijeme povećanog sukoba između Izraela i palestinskih boraca, stoji u izvješću.

Prošlog svibnja zabilježen je 661 incident, što je najveća brojka ikad zabilježena u jednom mjesecu.

Trećina svih incidenata uključivala je jezik ili slike vezane uz probleme na Bliskom istoku.

CST je također rekao da je prijavljeno 176 nasilnih napada, što predstavlja 76-postotno uvećanje u usporedbi s godinom ranije.

Izvješće je navelo i presude protiv brojnih ljudi zbog zločina protiv Židova, uključujući i jednog čovjeka koji je zatvoren zbog uspostavljanja neonacističke skupine koja je pozivala na „istrebljenje židovskog naroda” i jednog koji je na društvenim mrežama objavljivao antisemitske video snimke.

„Ove su statistike šokantne i snažan podsjetnik da antisemitizam još uvijek nije uništen”, rekla je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.