vodeći uzrok smrtnosti

Rekordan broj djece u SAD-u stradao od vatrenog oružja 2021.

22.08.2023 u 22:26

Bionic
Reading

Smrtnost djece od vatrenog oružja u SAD-u dosegla je rekordne razine, prema novoj studiji koju je objavila Američka pedijatrijska akademija (AAP)

Koristeći bazu o smrtnosti Centara za kontrolu i zaštitu bolesti, studija objavljena u ponedjeljak u AAP-ovom časopisu Pediatrics donosi podatak da je 4752 djece umrlo od rana uzrokovanih vatrenim oružjem u 2021., posljednjoj godini za koju postoje podaci.

To je porast u odnosu na 4368 u 2020. i 3390 u 2019. godini. Nasilje uzrokovano vatrenim oružjem je od 2020. glavni uzrok smrtnosti djece u SAD-u. Annie Andrews, pedijatrica iz Južne Karoline, rekla je da nikad nije mislila da će se "brinuti o toliko djece s ranama od metaka".

Studija je pokazala da su crna djeca bila uključena u oko 67 posto ubojstva vatrenim oružjem, a bijela djeca u 78 posto slučajeva samoubojstava vatrenim oružjem.

Bill Lee, guverner Tennesseeja u kojem se ranije ove godine dogodila masovna pucnjava u školi, zatražio je od zastupnika u Kongresu da na posebnoj sjednici podupru tzv. red flag zakon kojim se zabranjuje posjedovanje oružja rizičnim osobama. No, suočio se s otporom kolega republikanaca koji kontroliraju Zastupnički dom.

U priopćenju u utorak, Udruga za vatreno oružje Tennesseeja izrazila je zabrinutost što su "neki republikanski zakonodavci rekli da neće glasati za "red flag" zakon, no da ih je još manje reklo da neće glasati za nikakav zakon koji može imati negativan utjecaj na pravo na posjedovanje oružja zaštićena 2. amandmanom."