EUROPSKI DAN SJEĆANJA

Reiner u Saboru samo o žrtvama komunizma, ostale 'zaboravio'

23.08.2016 u 13:13

  • +8

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bionic
Reading

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u Saboru. Prigodnom skupu obratio se predsjednik Sabora Željko Reiner koji je svoj govor posvetio žrtvama i postupcima komunističkog režima

Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u lipnju 2011. u Hrvatskoj je proglašen spomendanom.

'Donijevši Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine Sabor je izrazio jasnu osudu ne samo nacističkih nego i komunističkih sustava, i gnušanje s postupcima tih režima. Grozni zločini koje su počinili nacisti i fašisti kažnjeni su u brojnim sudskim procesima i te ideologije povijest je osudila, međutim komunistički zločini, uključujući i one nad desecima tisuća Hrvata nikada nisu procesuirani ni kažnjeni', kazao je Reiner.

Poručio je kako su hrvatske vlasti i u verbalnoj osudi komunističkih zločina kasnile prema drugim državama kojima je vladao komunizam. 'Zločinci su dobili odličja, vile, stanove otete žrtvama, ali zlo ostaje zlo ma kako ga nazvali i ma kako ga pokušali opravdati', poručio je Reiner.

'Važno je prestati s manipulacijama i 'povijesnim istinama' u dnevno-političke svrhe, licitacijom brojkama žrtava. Ali treba prestati i okretati glavu i zatvarati oči nad onim što se dogodilo', poručio je Reiner političarima.

Važno je da se Europski dan sjećanja obilježava u Saboru, dok su prethodnih godina političari obilazili mjesta stradanja, iako mnoga od njih nisu ni obilježena, poručio je Reiner.

'Sabor jasno i nedvosmisleno izražava podršku demokraciji i svim vrijednostima na kojima počiva - slobodi, višestranačju, pravu na izražavanje vlastitoga mišljenja bez ikakvoga straha, uz puno uvažavanje svih ljudskih prava. Sabor slijedi i promiče ono za što su se početkom 90-ih izjasnili građani, ono što je zastupao naš prvi predsjednik Franjo Tuđman', rekao je Reiner.

'Uzajamno razumijevanje i poštovanje, zajedništvo i pomirba te poštovanje prava na ravnopravnost i različitost bez ikakve isključivosti neka nas vode u izgradnji ove zemlje i ostvarenju njezine sretnije budućnosti. Živjela nam jedina demokratska Hrvatska', zaključio je Reiner.


441345,441086,434397,431320