LIBERALNI PRISTUP

Reiner se opustio: Dopuštat ću da govorite o bilo čemu

27.01.2017 u 15:43

Bionic
Reading

Zastupnici su saborski radni tjedan završili raspravom o dopunama Zakona o zaštiti svjedoka. Iako je posljednjih dana dio zastupnika imao niz primjedbi na način kako sjednicu vodi potpredsjednik Sabora Željko Reiner, on se danas opustio i zastupnicima dopustio da govore o bilo čemu

Izmjene o kojima su zastupnici raspravljali ticale su se zadržavanja prikrivenog identiteta osobe nakon prestanka Programa zaštite. Višegodišnja primjena Zakona pokazala je da u nekim slučajevima u kojima nije bila određena mjera promjene identiteta, već mjera prikrivanja identiteta, postoji potreba za trajnim zadržavanjem prikrivenog identiteta štićene osobe i nakon prestanka Programa zaštite.

Iako su se zastupnici u raspravi na početku držali teme, uskoro se počelo govoriti o svemu i svačemu. Predsjedavajući Željko Reiner ovaj put nije reagirao.

'Ja ću to dopuštati jednostavno zato jer se ne sjećam da je itko stao u obranu kad sam se striktno pridržavao teme. Sad ću dopuštati da se razgovara o bilo čemu, pa vjerujem da će onda biti puno konstruktivniji rad Sabora', poručio je Reiner.

Tako se HDZ-ov Stevo Culej ponovno, indirektno, spomenuo slučaja SDP- ova Borisa Lalovca. 'Daj mi recite, kad već štitite svjedoke, da li ste zaštitili žrvtu obiteljskog nasilja? Da li ste to nekom proslijedili? Da li ste u tom slučaju bili na strani žrtve i njezinog svjedočenja', upitao je Culej SDP-ovce.

SDP-ov Gordan Maras uzvratio je spomenuvši Fimi mediu. ''Egzaktni primjer koji govori da je Zakon o zaštiti svjedoka trebao davati bolju i jaču potporu svjedocima u RH možemo vidjeti ovih dana kada se pokrenulo ponovno suđenje oko Fimi medije bivšem predsjedniku HDZ-a Sanaderu i HDZ-u. Vrhovni sud je ukinuo presudu za najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj politici. 70 milijuna kuna je pokradeno iz javnih tvrtki za vrijeme HDZ-ove Vlade. 24 milijuna kuna je završilo u HDZ-u, ljudi su bili dobili presudu i Vrhovni sud je ukinuo presudu. Znate zbog čega? Zbog toga što gospodin Barišić, tadašnji financijski tajnik HDZ-a nije odgovarao u procesu na pitanja obrane. I sada se postavlja pitanje zbog čega su gospodin Barišić, gospođe Pavošević i Nevenka Jurak koje su bile uključene u to organizirano izvlačenje novca iz javnih poduzeća od strane HDZ-a, sve promijenile iskaz. Pravimo se toše, a svi znamo šta se tada dešavalo i na koji način se dešavalo', rekao je Maras.

Odmah mu je odgovorio Culej. 'Sjećam se jednog premijera, Zorana Milanovića, koji je štitio ubojice Hrvata po svijetu. Lex Perković! To je taj vaš doprinos pravdi! Gdje su ti kosturi koji još trebaju ispasti', rekao je Culej, na što mu je Maras dobacio da pročita dokumente koje je pisao utemeljitelj HDZ-a Josip Manolić.

'To je tvoj udbaš', dobacio mu je Culej. Maras mu je uzvratio kako je 'udbaša vjerojatno u HDZ-u više nego što u SDP-u u ovom trenutku ima članova'.

Na Marasovu stranu stao je i Ivan Pernar, koji se također prisjetio svjedoka u slučaju Fimi medije. 'Prije ne tako dugog vremena, oni ne samo da su se sjećali svog kriminala kojeg su radili u HDZ-u, nego su čak davali izjave za medije i govorili kako se kaju jer su za HDZ izvlačili novac. Radilo se o Mladenu Barišiću, vašem donedavnom rizničaru, Nevenki Jurak, vlasnici Fimi medije preko koje ste izvukli sve te milijune, a koje do današnjeg dana u državnu kasu niste vratili i Branki Pavošević koja je imala knjigu u koju ste se vi potpisivali pa su neki tvrdili da se nisu potpisivali. Pa su bila grafološka vještačenja i utvrdilo se, gospodo, da jeste baš vi iz HDZ- a potpisivali izvlačenje milijuna iz državne kase i zato ste bili osuđeni', rekao je Pernar.

Spomenuo je i razgovor koji je vodio s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. 'Kada sam bio kod Dinka Cvitana pitao sam ga zašto se meni politički montiraju optužnice, zbog čega se meni sudi za crtanje grafita, a vidimo u vašem slučaju sve presude padaju. Ustavni, Vrhovni sud, svi idu vama niz dlaku i on meni kaže 'Ivane moj Sanader neće biti nikada osuđen, nikada.' Za razliku od vas, pas Medo je bio osuđen i on je kriv. Zašto je on kriv, a vi niste krivi? A vi ste sto puta, tisuću puta, milijun puta gori od tog psa Mede', poručio je Pernar HDZ-ovcima.

'Kolega Pernar, i vi ste svjesni koliko ste otišli od teme, ali danas smo jako liberalni. Jedino ste zaboravili spomenuti zaštitu svjedoka protiv psa Mede, to ste propustili', prokomentirao je Reiner.