PRESEDAN U SABORU

Reiner predložio nešto što nitko do sada nije i razljutio oporbu

18.01.2016 u 13:39

  • +6

Predsjednici klubova uoči sastanka s predsjednikom Sabora Reinerom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Željko Reiner danas će na sastanku s predstavnicima saborskih klubova predložiti da na raspravi o novoj Vladi i njezinom programu, koja je predviđena za petak, sudjeluju samo klubovi. Hoće li zastupnici na taj neuobičajen zahtjev pristati, tek treba vidjeti

Predsjednik Sabora Reiner pozvao je na sastanak predstavnike 13 zastupničkih klubova, i to kako bi se dogovorili o načinu rada na sjednici u petak na kojoj će mandatar Tihomir Orešković predstaviti program i članove svoje Vlade.

Reiner, kako je objasnio za HRT, 'želi da sjednica bude dostojanstvena, a rasprava učinkovita' pa će predložiti da raspravljaju samo klubovi zastupnika, a ne i zastupnici pojedinačno, kako bi rasprava završila za otprilike četiri sata.

'Moj će prijedlog biti taj da, kao što je dobra parlamentarna praksa da predstavnici klubova govore, a ne svi, da pokušamo izbjeći silno produljenje toga. Ionako će to trajati više sati', kazao je Reiner za HRT.

No iako se Reiner poziva na dobru parlamentarnu praksu, krajnje je neuobičajeno da u raspravi o potvrđivanju Vlade, koja je jedna od važnijih u svakom sazivu Sabora, sudjeluju samo klubovi. To se nije dogodilo ni u raspravi o potvrđivanju Vlade Zorana Milanovića, ni prilikom potvrđivanja dviju ranijih Vlada Ive Sanadera, 2003. i 2007., predstavljanja Vlade Jadranke Kosor 2009. te predstavljanja Vlade Ivice Račana. Rasprave u sabornici izostale su samo u prošlom mandatu kod izmjene ministara jer su se prema izmijenjenom Poslovniku rasprave tada održavale na nadležnim odborima.

Istina, događalo se da klubovi, sukladno dogovoru, budu jedini koji raspravljaju kada su na dnevnom redu bile neke druge teme, no ne i kod potvrđivanja vlade.

Kad bi se prihvatio Reinerov prijedlog, o novoj vladi i njenom programu govorio bi po samo jedan član 12 saborskih klubova, a oni koji su bez kluba ne bi mogli govoriti. Među njima su, primjerice, i zastupnici HDSSB-a, Hrasta, HSS-a, ali i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Siničić je jutros, gostujući na HTV-u, prijedlog Željka Reinera da na prvoj sljedećoj sjednici raspravljaju samo klubovi zastupnika nazvao pokušajem sabotaže zbog činjenice da on u tom slučaju ne bi mogao sudjelovati jer još nije član nijednog kluba. Svjestan je toga da mora ući u neki klub, no još je rano reći koji će to klub biti i tko će ga činiti.

Hoće li saborski klubovi na to pristati, tek treba vidjeti. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić na press konferenciji u stranci jasno je dala do znanja kako smatra da bi svi trebali imati priliku raspravljati, a s njom se složila iNansi Tireli iz Hrvatskih laburista, koja smatra kako mandataru treba postaviti što više pitanja te da zastupnici ako treba mogu raditi cijelu noć.