ŠEF SABORA NE ODUSTAJE

Reiner: Ne vidim ništa strašno u povijesnom nazivu Sabora

29.12.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u emisiji Studio 4 rekao je kako ne vidi ništa loše u tome što nije imao jednoglasnu potporu pri izglasavanju. Žao mu je samo što je prekinuta dobra, 25 godina stara tradicija

'Možda je i dobro jer to ukazuje da smo došli do onog stupnja razvitka države i društva u kojem ljudi mogu izraziti svoje stavove i neslaganja, a da zbog toga ne trpe posljedice', istaknuo je Reiner na HRT 4

Ponovio je kako je interesantno da iz cijelog njegova jučerašnjeg govora izvučena jedna rečenica koja govori o njegovom osobnom prijedlogu da se vrati izraz Hrvatski državni sabor.

'Taj izraz potječe iz 1848. godine, iz 1918., Stjepan Radić je u svim svojim govorima koristio samo izraz Hrvatski državni sabor. Uistinu ne vidim što je to tako strašno u jednom povijesnom nazivu i što to koga smeta', naglasio je Reiner.

Nije želio komentirati izjave Nenada Stazića (SDP) u sinoćenjem Otvorenom.

Reiner je rekao kako vrlo cijeni bivšeg predsjednika Sabora Josipa Leku. On je čovjek koji je nerijetko imao hrabrosti postupiti na način za koji neki oko njega nisu imali hrabrosti i volje. Žao mi što je u nekoliko slučajeva podlegao pritiscima. No, uvjek je pokazivao korektan stav prema politici. To što mi je dao potporu, znak je koji treba cijeniti, rekao je Željko Reiner.

'U posljednje četiri godine rejting Sabora bio je jako nizak. Rad sabora trebao bi se vratiti na razinu 90.-tih. U to vrijeme odbori su bili mjesta gdje su se bistrila mišljenja i stavovi. Mediji su pratili rad odbora, a oni su danas marginalizirani, sve se događa na plenarnim sjednicama gdje se pak sva pozornost svodi na zastupničke gegove, izjave. Za to su krivi sami zastupnici. Rasprave se trebaju voditi u odborima, a na plenarnim sjednicama se trebaju samo brusiti, bez nekih velikih ispada i estrada. Saboru treba vratiti ugled', naglasio je Reiner.

Milanovićevu jučerašnju uvredljivu izjavu da nije želio komentirati ponovivši da ona govori ponajviše o one tko ju je izgovorio. To što svatko od nas izgovori, govori o našoj pristojnosti, uljuđenosti, kućnom odgoju.