O VATIKANSKIM UGOVORIMA

Reiner: 'Cijeli Novi Zagreb izgrađen je na zemljištu otetom Crkvi'

29.04.2018 u 11:03

Bionic
Reading

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh i saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner za N1 su govorili o prijedlogu GLAS-a za revizijom Vatikanskih ugovora te o načinu financiranja Katoličke crkve u Hrvatskoj

Beus Richembergh u TNT dvoboju za N1 rekao je kako je vrijeme za reviziju s obzirom na to da se promijenio čitav niz okolnosti od vremena potpisivanja ugovora. Osvrnuo se posebno na drugačije financijske prilike.

'U vrijeme kada su sporazumi potpisivani udio javnog duga u BDP-u je bio oko 26-27 posto, a danas je više od 80 posto. S druge strane, kada govorimo o ugovoru u kojem je definirano dušobrižništvo u vojnim snagama i pozicioniranje Vojnog ordinarijata, u tom je trenutku pod unifomom bilo više od 300 tisuća ljudi, a sada je to skoro osam puta manje', upozorio je Beus Richembergh i dodao da se iz današnje perspektive može razgovarati i o učincima.

  • +2
Željko Reiner i Josip Leko obavili primopredaju ureda predsjednika Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

'Prije svega o provođenju vjeronauka u osnovnim školama. Sredinom 90-ih godina predstavnici svih vjerskih zajednica, uključujući i Katoličku crkvu, vrlo glasno su govorili da nije dobro ići s konceptom vjeronauka u osnovnim i srednjim školama jer će to dugoročno nanijeti štetu privrženosti vjernika samoj Crkvi, i to sada vidimo', zaključio je Beus Richembergh.

S druge strane, Željko Reiner istaknuo je da nema nikakvih razloga da se Vatikanski ugovori mijenjaju.

'Moram ispraviti kolegu Beus Richembergha, mi smo na 78 posto duga i to je jedan vrlo dobar pokazatelj i upravo smo u zdanjih godinu-dvije uspjeli značajno smanjiti dug. Ponovno kažem da nema nikakvih razloga da se mijenjaju Vatikanski ugovori, osim nekakvog animoziteta prema Katoličkoj crkvi', rekao je Reiner dodajući kako se HDZ ne boji da bi se ulaskom u ovo pitanje dodatno zamjerio Crkvi.

'Nema nikakvog razloga da se HDZ boji Katoličke crkve, ali nema razloga niti da se itko boji Katoličke crkve', zaključio je Reiner. Na pitanje bi li podržao neku vrstu savjetodavnog referenduma ili izjašnjavanja građana o Vatikanskim ugovorima i načinu financiranja Katoličke crkve odgovorio je da su ustavni stručnjaci jasno rekli da referendum o ovom pitanju ne dolazi u obzir.

'Ustavni stručnjaci su jasno rekli da bi Ustavni sud to odbio. Vraćam se na neke stvari koje moramo znati. Moramo znati da je cijeli Novi Zagreb izgrađen na otetom crkvenom zemljištu. Znate li koliko košta kvadrat građevinskog zemljišta u Zagrebu? Pa zamislite cijeli Novi Zagreb koji je Katoličkoj crkvi naprosto otet. Ne možemo se praviti kao da ne znamo za neke stvari i kao da one nisu postojale', poručio je Reiner dok je Beus Richembergh upozorio kako je, 'prema najkonzervativnijim procjenama' od 1998. naovamo 'Katoličkoj crkvi isplaćeno oko 15 milijardi kuna u novcu', ne govoreći o drugim vrijednostima. 

fotopregled

Povijesni dogovor dviju Koreja, uhićenje šefa hakerske bande i Bandićev poraz obilježili su tjedan

Pogledaj galeriju

'To je ekvivalent trošku izgradnje svih autocesta u Hrvatskoj u suvremeno doba. I one prema Mađarskoj, i slovenskog granici, i one prema Pločama i s druge strane prema Slavoniji. To je šest Peljeških mostova i to nije malen novac. Pitanje je do kad i s kojim kapacitetom se treba nastaviti na taj način. Nažalost živimo u zemlji u kojoj sustav nije u stanju osigurati sredstva za teško oboljelu djecu i tražimo od građana da prikupljaju sredstva i onda će država kao još dati u fond za posebno skupe lijekove. Već to govori da nešto nije zdravo i da treba mijenjati', zaključio je Beus Richembergh.