'NEMA RODNE IDEOLOGIJE'

Glavni tajnik Vijeća Europe Reinera uvjeravao u dobrobit Istanbulske konvencije

17.04.2018 u 18:38

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora Željko Reiner sastao se u utorak s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom s kojim je razgovarao o prioritetima šestomjesečnog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe, parlamentarnoj dimenziji predsjedanja, ulozi Hrvatske kao predsjedateljice i ostalim aktualnim temama važnim za budućnost Vijeća Europe, priopćeno je iz Sabora

Reiner je rekao na sastanku kako je hrvatski program predsjedanja obiman i kako će sadržavati sljedeće prioritete: borbu protiv korupcije, zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju kroz jačanje lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturnih puteva.

Također je naveo aktivnosti Hrvatskog sabora koje će se organizirati u sklopu hrvatskog predsjedanja te naglasio kako je Hrvatska kroz šestomjesečno predsjedanje spremna doprinijeti provedbi svih ciljeva Vijeća Europe.

'Podržat ćemo politički dijalog sa svim državama članicama Vijeća Europe', kazao je.

Jagland, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, pohvalio je ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru te istaknuo važnost nadilaženja svih nedoumica i nesporazuma koji su se pojavili u hrvatskoj javnosti.

  • +8
Reiner postao hrvatski vitez Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Konvencija se ne bavi istospolnim brakovima niti rodnom ideologijom već je isključivo usmjerena na borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji', ustvrdio je Jagland.

Govoreći o izazovima i aktualnim pitanjima s kojima je Vijeće Europe suočeno, rekao je kako smatra da je zadaća svih država članica da ispunjavaju svoje obveze i rade na stalnom jačanju demokratskih vrijednosti.

Sugovornici su se složili oko potrebe daljnjeg angažmana i konstruktivnog rješavanja problema koji su pred Vijećem Europe, posebno u kontekstu borbe protiv svih oblika netolerancije i diskriminacije kroz promicanje zaštite ljudskih prava, prava manjina i osjetljivih skupina, stoji u priopćenju.