ŽBOGAR DEMANTIRA RH

'Rehnov prijedlog ne odvaja granično pitanje od pregovora'

24.04.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u četvrtak navečer za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije da nisu točne informacije da prijedlog koji je europski povjerenik Olli Rehn u srijedu ponudio Sloveniji i Hrvatskoj znači odvajanje pitanja rješavanja granice od pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom

"Naprotiv, taj prijedlog ne odvaja, nego povezuje granično pitanje i hrvatske pristupne pregovore. Do deblokade će doći kada prijedlog sporazuma bude dogovoren, usklađen i prihvaćen u oba parlamenta. Rješenje granice i deblokada dva su paralelna procesa koja će se pokrenuti u istom trenutku", rekao je Žbogar govoreći u emisiji Slovenske televizije u četvrtak.

Žbogar je rekao da Rehnov prijedlog prihvaća neke primjedbe koje je Slovenija ranije iznijela, ali da o drugim rješenjima u zadnjoj varijanti prijedloga slovenska politika mora raspravljati, te se uskladiti i postići konsenzus u odgovoru na pitanje ispunjava li sadašnji prijedlog slovenske vitalne interese.

Slovenija će za razmatranje zadnjeg prijedloga uzeti onoliko vremena koliko bude trebalo, a Rehn odgovor na prijedlog očekuje do idućeg mjeseca, izjavio je Žbogar, dodajući da se o prijedlogu u javnosti pojavljuju i pogrešne informacije.

Na pitanje nisu li znakovite reakcije u Hrvatskoj, gdje se novi Rehnov prijedlog, po tvrdnji voditelja emisije, doživljava kao "trijumf", odnosno potvrda ispravnosti hrvatskih stajališta o granici i deblokadi, Žbogar je rekao da hrvatske reakcije ne može komentirati, ali da je "pogrešno slaviti i sprintati na polovici maratona" jer se onda "zaboravi" cilj.

"Mi smo tek na sredini pregovora iako je taj proces u ključnoj fazi", rekao je Žbogar. Rekao je da nije isključeno da će Slovenija na zadnji Rehnov prijedlog dati svoje primjedbe, pošto se prijedlog analizira i raspravi među strankama i u parlamentu.