GRANIČNI SPOR

Rehnov prijedlog dobio potporu šefova diplomacije EU

28.03.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Povjerenik za proširenje Olli Rehn dobio je potporu šefova diplomacija EU-a za svoje napore na usklađivanju prijedloga za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i u tome će mu pomoći i Trojka EU-a, izjavio je u subotu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

'Povjerenik Rehn je dobio potporu za svoju inicijativu. To je jedini prijedlog na stolu i države članice ga podržavaju. Vjerojatno će se u nastavak toga procesa uključiti Trojka kao potpora Rehnu u usklađivanju prijedloga', rekao je Žbogar na rubu neformalnog sastanka u češkom mjestu Hluboka na Vltavi, gdje se u subotu raspravlja o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora i europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Olli Rehn izrazio je zadovoljstvo potporom koju je dobio od ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a za svoje napore na rješavanju graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

'Važno je da su ministri zemalja članica podržali inicijativu i napore na rješavanju graničnog pitanja i na uklananju blokade hrvatskih pristupnih pregovora', rekao je Rehn koji je u subotu o stanju svojih razgovora s Hrvatskom i Slovenijom izvijestio šefove diplomacija zemalja članica, okupljene na neformalno sastanku u češkom mjestu Hluboka na Vltavi.

U posebnoj izjavi za finske novinare, Rehn je rekao kako se nada da će 'Slovenija i Hrvatska pokazati više kooperativnosti'. Rekao je da do ponedjeljka navečer očekuje odgovor od obiju strana na svoj novi kompromisni prijedlog i da će u sljedeću srijedu u Bruxellesu razgovarati o tome s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom.

Pojedinosti o sadržaju novog prijedloga još nisu poznate. Rekao je samo da je riječ o vrlo detaljnom prijedlogu na kojem su radili pravni stručnjaci.

Rehn je ponovio da je još uvijek moguće dovršiti pregovore do kraja 2009., ako se pitanje blokade riješi u dogledno vrijeme i ako Hrvatska nastavi s reformama, posebice u pravosuđu i brodogradnji.

Komentirao je ideju austrijskog ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera da se u hrvatsko-slovenskom sporu treba razdvojiti pitanje granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru.

Demantirao je da njegov novi prijedlog za rješenje slovensko-hrvatskog graničnog prijepora predviđa razdvajanje pitanja određivanja granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru.

'Kako bih spriječio glasine, mogu demantirati da to nije dio prijedloga Europske komisije', rekao je Rehn.

'Podupiremo posredničku aktivnost povjerenika Rehna ali vrijeme istječe i ne možemo čekati dovijeka', izjavio je potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove Alexandr Vondra, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Zamoljen da komentira Spindeleggerovu ideju o razdvajanju pitanja granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru Vondra je odgovorio: 'Mislim da ne možemo te dvije stvari držati zajedno zauvijek. Mora ih se razdvojiti'.

Trojku EU-a čine Francuska, Češka i Švedska. Uključivanje tih zemalja moglo bi značiti daljnje jačanje pritiska na Sloveniju da prestane s blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora. Francuska je, kao predsjedavajuća u drugoj polovici prošle godine, ulagala goleme napore na rješavanju toga problema. Švedski ministar vanjskih poslova je u petak izjavio Hini da 'postoji granica strpljenja drugih članica kada je riječ o blokiranju pristupnih pregovora'.

'Bilateralna pitanja trebaju biti odvojena od procesa proširenja. To proizlazi iz pregovaračkog okvira, to je vrijedilo i prije i trebalo bi se i sada primjenjivati. Ne bismo smjeli prihvatiti da se bilateralni prijepori zloupotrebljavaju za blokiranje multilateralnog procesa', dodao je Bildt.

Nakon rasprave u subotu ujutro u kojoj je Rehn izvijestio o tijeku pregovora koje vodi s Hrvatskom i Slovenijom, šefovima diplomacija EU-a pridružili su se njihovi kolege iz kandidatskih zemalja, među njima i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković

Jandroković se u izjavi novinarima pri dolasku na sastanak osvrnuo na jučerašnju izjavu austrijskog ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera, koji je rekao da novi Rehnov kompromisni prijedlog, koji je još uvijek nepoznat javnosti, ide za tim da se razdvoji pitanje granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru.

'Razgovarao sam se nekoliko ministara vanjskih poslova, među njima i s austrijskim kolegom. Smisao Rehnova prijedloga doista ne ide u tom smjeru. Čuo sam iz naših izvora da je austrijski ministar iznio jednu ideju kako bi se riješilo to pitanje, prema našim informacijama Spindelegger je govorio o svojoj ideji', rekao je Jandroković, dodajući da ne zna je li taj prijedlog 'formaliziran'.

'Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati i razgovarati o tome sljedećih dana'.

Slovenski ministar Žbogar je rekao da 'očito ima nekih drugih prijedloga, koji nisu službeni', ističući da je 'jedini prijedlog na stolu' onaj koji je iznio povjerenik Rehn.