HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Rehnov plan jedino nije podržao HDSSB

08.05.2009 u 11:56

Bionic
Reading

Većina saborskih klubova podržala je danas nacrt Sporazuma o rješenju hrvatsko-slovenskog graničnog spora, dok je sumnje u to da Sporazum išta dobroga donosi Hrvatskoj iznio samo HDSSB.

'Čini mi se, uvjeren sam, da Hrvatska ovoga puta ništa ne dobiva', poručio je Boro Grubišić (HDSSB), ocijenivši da u Sporazumu navedeno načelo pravednosti, na kojemu je inzistirala Slovenija, poništava načelo međunarodnog prava, odnosno svaku hrvatsku jurisdikciju nad graničnim morskim područjem u Savudrijskoj vali.

"Ovo (Sporazum) je gotovo jednako rješenje kao parafirani sporazum Račan-Drnovšek. Volio bi vidjeti hrvatske dobitke. Čini mi se, kao i inače do sada u svim pregovorima, da dajemo naše za naše", rekao je Grubišić.

Njegove je tvrdnje odbacio premijer Ivo Sanader, prozvavši ga za iznošenje neistina da Sporazum šteti nacionalnim interesima. "Nema nikakvih teritorijalnih ustupaka. To što politizirate o ovoj prevažnoj temi za hrvatske nacionalne interese, to nije dobro, to je nedopustivo i nedostojno Hrvatskoga sabora", rekao je premijer.

"Zadovoljen je naš nacionalni interes - granična crta povlačit će se po međunarodnom pravu", istaknuo je Sanader, ponovivši da će se po načelu pravednosti regulirati samo režim na moru.

"Slovenski je interes da izađu iz zamke u kojoj su se našli", poručio je.

Andrija Hebrang (HDZ) sve je parlamentarne stranke pozvao da Sporazum prihvate konsenzusom te tako nastave dobru hrvatsku tradiciju da se odluke bitne za nacionalne interese, kao što su bile i one za Domovinskog rata, donosile suglasjem svih stranaka.

Rasprava o Sporazumu, rekao je, dolazi u najnezgodnije vrijeme, u tijeku predizborne kampanje, te je stoga, naglasio je, bitno po strani ostaviti partikularne interese. "Naša državna zrelost očituje se u današnjoj odluci. Kompromis je taj koji dovodi do rješenja", poručio je Hebrang.

Za Sporazum je i Zoran Milanović (SDP), koji, međutim, ne vjeruje da će i Slovenija prihvatiti takav dokument, jer je, upozorava, iz Ljubljane na tekst upućen niz prigovora, a "samo jedna izmjena ruši Sporazum".

Pozdravio je činjenicu da se o prijedlogu raspravlja u Saboru, što je, kaže, tražio SDP, ocijenivši da se tako važne odluke ne mogu donositi u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar upozorio je da je slovenski premijer Borut Pahor sinoć po treći put ustvrdio da se dvije zemlje o sporazumu ne moraju očitovati po principu "uzmi ili ostavi", nego da ga Slovenija tretira kao prijedlog za raspravu.

Vesna Pusić (HNS) tvrdi, međutim, da joj je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn potvrdio da je riječ o "uzmi ili ostavi" sporazumu, te da su moguće promjene oko kojih se obje zemlje apsolutno usuglase.

"Pošto do sada nije bilo suglasja, sporazum će ostati takav kakav jest", rekla je Pusić.

Anton Korošec je u ime Kluba HSLS/HSU-a rekao da se prihvaćanjem Sporazuma Hrvatska potvrđuje kao ozbiljna i zrela država koja pokazuje europsku orijentaciju, "za razliku od slovenskog euroskepticizma".

HSS-ovac Josip Friščić posebno je zadovoljan činjenicom da će tri arbitražna suca imenovati predsjednik međunarodnog suda pravde, jer, kaže, to ne smiju biti bilo kakvi suci. "I onaj iz Norveške je do prekjučer bio sudac, a sada svi vele da je Chelsea oštećen", kaže Friščić.

Premijer Sanader odbacio je tumačenje Milorada Pupovca da je u bilateralnim pregovorima izgubljeno devet godina te da novi sporazum "možda neće biti bitno drugačiji od nekih rješenja koje smo već imali".

"Bit će, jer prethodna rješenja nisu bila utemeljena na međunarodnom pravu, nego su bila politička", poručio je Sanader.