SLOVENSKA TELEVIZIJA

Rehn će ponuditi izmijenjeni prijedlog arbitraže

14.06.2009 u 20:19

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak će ministrima vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske Samuelu Žbogaru i Gordanu Jandrokoviću predložiti 'popravljen' prijedlog sporazuma o arbitraži koji bi trebao omogućiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, objavila je u nedjelju u svom središnjem dnevniku Slovenska televizija

Rehn će se, navodi slovenska nacionalna televizija pozivajući se na 'svoje izvore', u ponedjeljak najprije odvojeno sastati sa Žbogarom i s Jandrokovićem te im predložiti ponešto izmijenjeni prijedlog sporazuma o arbitraži u odnosu na onaj koji je Hrvatska već prihvatila.

Taj bi prijedlog trebao uvažiti sadržaj slovenskih amandmana na njegov raniji prijedlog, ali je neizvjesno hoće li te izmjene biti dovoljne da zadovolje slovensku stranu, kako bi se hrvatski pristupni pregovori odmah deblokirali, navodi Slovenska televizija.

Ona podsjeća da su slovenski amandmani koncentrirani oko 'teritorijalnog dodira' slovenskih voda s otvorenim morem, ali se tiču i sastava arbitražnog vijeća, te odlučivanja o kopnenoj i morskoj granici zajedno, a ne odvojeno.

Slovenska televizija navodi da bi to po njenim informacijama bio 'posljednji Rehnov prijedlog', ali da sve ovisi i od toga kako će na njega reagirati Hrvatska koja je, kako se dodaje, 'mnoge članice Europske unije uspjela uvjeriti' da je Rehnov prijedlog koji je već prihvatio Hrvatski sabor bio 'posljednji Rehnov kompromisni prijedlog' od kojega Hrvatska neće odstupiti.

Izmijenjeni Rehnov prijedlog, navodi Slovenska televizija po svojim informacijama, trebao bi biti njegov 'posljednji pokušaj' da se granično pitanje riješi arbitražom i deblokiraju hrvatski pristupni pregovori.

Uz to, Slovenska televizija podsjeća na izjave koje je zadnjih dana iznosio premijer Borut Pahor. U njima kojima se navodi da je slovenski strateški interes ulazak Hrvatske u EU, ali i da je i Europskoj komisiji i Hrvatskoj već poznato koji su slovenski uvjeti za nastavak preistupnih pregovora, odnosno za to da Slovenija povuče svoje rezerve na blokirana poglavlja.

Uz to, Pahor je, navodi Slovenska televizija istaknuo da druge inicijative kojima se 'kuca na vrata' za Sloveniju za sada nisu prihvatljive, te da je uskoro moguć njegov sastanak s hrvatskim premijerom Sanaderom.