POBUNA ZASTUPNIKA

Reformist Baranović protestirao zbog smjene Vukšića

17.10.2014 u 13:47

Bionic
Reading

Gotovo jednoglasno bivši laburist Branko Vukšić smijenjen je danas iz svih saborskih odbora u kojima je bio član te s čelnog mjesta Odbora za medije. Iako se većina njegovih saborskih kolega priklonila praksi prema kojoj nakon napuštanja stranke zastupnici ostaju bez funkcija u odborima i drugim radnim tijelima, javno se ipak pobunio Petar Baranović iz Narodne stranke - Reformisti

Branko Vukšić, zahvaljujući glasovima saborskih zastupnika, od danas je prestao biti članom Odbora za europske poslove, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te predsjednikom Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Iako je uobičajeno to da se prilikom izglasavanja imenovanja i razrješenja nitko ne javlja za raspravu te prijedlozi budu jednoglasno prihvaćeni, tu je praksu danas prekinuo reformist Petar Baranović jer nije mogao vjerovati da se Vukšića smjenjuje s čelnog mjesta odbora samo zato što je prestao biti članom Hrvatskih laburista.

'Ovo što se događa - da se saborske zastupnike koji su izašli izvan određene kontrole pojedinih stranačkih moćnika ili pojedinih opcija i stranaka marginalizira u radu Hrvatskog sabora i što ih se stavlja u situaciju da ih se izbacuje iz svih odbora - skandal je sam za sebe. Ali kad se donese odluka da se čovjeka koji je proveo svoj život u novinarstvu i koji je apsolutno stručan i pozvan da participira u radu ovakvog odbora miče samo zbog toga što više nije sastavni dio političke stranke, onda dolazimo u situaciju koja je zabrinjavajuća, a to je da političke obračune, svođenje računa među političarima stavljamo ispred stručnosti i znanja, a samim time hrvatskoj javnosti šaljemo poruku da nam je strančarenje ispred kvalitetnog i odgovornog rada i tijekom sjednica, a i u radu samih odbora u Hrvatskom saboru', kazao je Baranović.

Pozvao je stoga Baranović zastupnike da se 'dignu iznad politikantstva, iznad strančarenja te da počnu odgovorno i stručno obnašati svoje dužnosti kao saborski zastupnici'.

Podsjetimo, početkom rujna Vukšić je suspendiran nakon neuspjelog pokušaja da postane glasnogovornik stranke i nakon niza kritika vodstva Hrvatskih laburista. Nedugo nakon toga prestao je i biti članom stranke, a od danas više nema ni mjesta u saborskim odborima na koja je postavljen kao član Laburista.