IVO JOSIPOVIĆ:

Referendum o referendumu nije bitna stavka

26.11.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Predsjednik države Ivo Josipović izjavio je kao nema ništa protiv da se referedum o pristupanju EU i referendum o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma, održe istodobno, ali smatra kako pitanje referenduma o referendumu u ovom trenutku nije bitna stavka.

Navodi da je svojevremeno bio sklon da se održe istodobno - referendum o pitanjima koja se tiču radno-pravnog karaktera i referendum za EU jer je smatrao da bi to moglo građane motivirati za veći izlazak na referendum o EU, no, u međuvremenu su se stvari promijenile, a vlada i sindikati dogovorili su referendum o referendumu.

Josipović drži potrebnim dodatno prostudirati pitanje referenduma, da se stratificira s obzirom na razinu - državnu ili lokalnu, te da vidi koja to pitanja traže jedan broj glasača, koja drugi, a koja treći, s obzirom na njihovu važnost i ozbiljnost onoga o čemu se odlučuje.

"Referendum je jedan od najdemokratskijih oblik izjašnjavanja građana, ali s obzirom na relaksirane uvjete za raspisivanje, moramo paziti koja su to pitanja pogodna za referendum. Ima stvari koje traže jednu većinu, onih koja traže drugu i moja preporuka svima koji sudjeluju u formiranju referendumskih pitanja i određivanju vremena referenduma jest da se dobro prostudira mehanizam referenduma. Neke su države s prečestim referendumima o pojedinim sitnicama same sebi dale šamar", izjavio je hrvatski predsjednik, nakon današnje kave s građanima u Uredu predsjednika.

Predsjednik je za to da se referendum nešto šire uvede u našu praksu jer ga je dosad bilo vrlo malo, ali ističe kako trebamo biti oprezni da se od jedne demokratske institucije ne napravi njezina suprotnost.